Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Japonsko zaznamenalo vo februári najvyššiu infláciu za takmer tri roky

Na elektronickej tabuli je hodnota kľúčového indexu Nikkei 225, ktorý si pripísal 1051,26 bodu alebo 4,88 % a uzavrel na 22.582,21 bodu v utorok 16. júna 2020. Foto: TASR/AP

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v Japonsku zvýšili vo februári o 0,4 %.

Tokio 18. marca (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Japonsku zrýchlili minulý mesiac tempo rastu na takmer dvojnásobok, pričom rast dosiahol približne trojročné maximum. Vývoj inflácie najviac ovplyvnili ceny potravín, ktoré zaznamenali najvyšší rast za štyri roky.

Ako v piatok informovalo japonské ministerstvo pre vnútorné záležitosti, na ktoré sa odvolal server tradingeconomics, spotrebiteľské ceny vzrástli vo februári medziročne o 0,9 %. V januári predstavovala medziročná inflácia 0,5 %. Februárový vývoj znamená rast spotrebiteľských cien šiesty mesiac po sebe, pričom jeho tempo bolo najvyššie od apríla 2019.

Pod zrýchlenie inflácie sa najviac podpísal rast cien potravín. Tie vzrástli o 2,8 %, čo predstavuje najvýraznejší rast od roku 2018. V januári sa zvýšili o 2,1 %. Okrem toho sa zrýchlil rast cien oblečenia a obuvi, palív, ako aj poplatkov za vodu.

Jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny energií a potravín, zaznamenala 0,6 %. Aj v tomto prípade to znamená rast cien šiesty mesiac po sebe, pričom februárová jadrová inflácia bola najvyššia za posledné dva roky.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v Japonsku zvýšili vo februári o 0,4 %. To predstavuje najvyšší medzimesačný rast spotrebiteľských cien za posledných 13 mesiacov.