Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Ekonomika

Japonsku hrozí nedostatok zahraničných pracovníkov

Na snímke okoloidúci prechádza okolo elektronickej burzy, na ktorej je zobrazený japonský index Nikkei 225, vpravo, vo firme s cennými papiermi vo štvrtok 4. júla 2024 v Tokiu. Foto: TASR-AP

Rozdiel medzi dopytom a ponukou zahraničných pracovných síl sa oproti predchádzajúcemu odhadu JICA z roku 2022 zvýšil viac ako dvojnásobne.

Tokio 4. júla (TASR) - Japonsku hrozí výrazný nedostatok zahraničných pracovníkov, ktorých krajina potrebuje, ak má v budúcnosti dosahovať vládne ciele v oblasti hospodárskeho rastu. Pri súčasnom tempe bude v roku 2040 v Japonsku pracovať 5,91 milióna cudzincov, čo je takmer o milión menej, ako je potrebné na udržanie cieľovej priemernej ročnej miery rastu na úrovni 1,24 %, oznámila vo štvrtok štátom podporovaná Japonská agentúra pre medzinárodnú spoluprácu (JICA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rozdiel medzi dopytom a ponukou zahraničných pracovných síl sa oproti predchádzajúcemu odhadu JICA z roku 2022 zvýšil viac ako dvojnásobne. Zahraniční pracovníci z krajín ako Vietnam, Mjanmarsko a Kambodža sú pre japonské hospodárstvo kľúčoví, keďže pomáhajú vyplniť vážny nedostatok pracovných síl v dôsledku rýchleho starnutia obyvateľstva a klesajúcej pôrodnosti.

Počet cudzincov pracujúcich v Japonsku za posledných 15 rokov vzrástol viac ako štvornásobne. V októbri minulého roka dosiahol 2,05 milióna, čo predstavuje približne 3 % celkovej pracovnej sily v krajine.