Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Japonský export v septembri klesol, prvýkrát za desať mesiacov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Import sa zvýšil.

Tokio 17. októbra (TASR) - Export z Japonska v septembri klesol, prvýkrát za desať mesiacov, v dôsledku spomalenia vývozu do Číny a USA. Import sa zvýšil. Obchodná bilancia krajiny sa tak skončila s deficitom. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Vývoz z Japonska sa v septembri 2024 prekvapujúco znížil, medziročne o 1,7 % na 9,038 bilióna jenov (55,59 miliardy eur). Bol to jeho prvý pokles od novembra 2023. Ekonómovia pritom očakávali len spomalenie tempa rastu exportu na 0,5 % z augustových revidovaných 5,5 %.

Vývoz do Číny, najväčšieho obchodného partnera Japonska, sa v septembri v porovnaní s predchádzajúcim rokom prepadol o 7,3 %, zatiaľ čo vývoz do USA klesol o 2,4 %. Slabý dopyt po automobilkách viedol k poklesu exportu do oboch krajín.

Neočakávané zvýšenie úrokových sadzieb japonskej centrálnej banky (Bank of Japan, BoJ) koncom júla prispelo k posilneniu jenu, čo zdražilo export a malo negatívny vplyv na dopyt po japonských produktoch

Dovoz sa medzitým zvýšil, už šiesty mesiac po sebe, a to o 2,1 % na 9,332 bilióna JPY. Aj tento údaj zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali nárast importu o 3,2 %.

Obchodná bilancia Japonska sa v septembri 2024 skočila s deficitom 294,24 miliardy JPY po prebytku 60,56 miliardy JPY v rovnakom mesiaci minulého roka. To bol tiež horší výsledok ako prognóza deficitu vo výške 237,6 miliardy JPY.

Údaje o obchode boli pre politikov v Japonsku znepokojujúce, pretože akékoľvek dlhšie oslabenie globálneho dopytu môže skomplikovať cestu japonskej centrálnej banky k ukončeniu jej ultra voľnej menovej politiky.

(1 EUR = 162,57 EUR)