Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Javorčík: Politická dohoda v rámci rokovaní o brexite je výrazný posun

Peter Javorčík Foto: TASR

Slovenský veľvyslanec pri EÚ pripomenul, že Európska komisia v rokovaniach s Britániou o jej vystúpení z Únie zastupuje všetky členské štáty EÚ.

Brusel 8. decembra (TASR) - V piatok oznámená dohoda medzi Európskou komisiou a Spojeným kráľovstvom, ktorá znamená zelenú pre prechod na druhú fázu rokovaní o brexite, je veľký posun vpred voči situácii spred niekoľkých dní. Uviedol vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

Slovenský veľvyslanec pri EÚ pripomenul, že Európska komisia v rokovaniach s Britániou o jej vystúpení z Únie zastupuje všetky členské štáty EÚ. Pripomenul, že ak v pondelok (4.12.), keď do Bruselu prišla britská premiérka Theresa Mayová, nijaká dohoda neexistovala, teraz už môžeme hovoriť o politickej dohode, ktorá zahŕňa všetky tri kľúčové priority, na ktorých Únia trvala v prvej fáze rokovaní - práva občanov, finančné vyrovnanie a takzvaná írska otázka, čiže budúci hraničný režim medzi Írsko a britskou provinciou Severné Írsko.

"Táto politická dohoda bude musieť byť na budúci týždeň na summite EÚ odobrená lídrami a toto vytvára základ, aby sme ju mohli pretaviť do právneho textu, ktorý sa bude formulovať ešte niekoľko týždňov až mesiacov," vysvetlil Javorčík.

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier vyjadril nádej, že zmluvu o vystúpení sa podarí dokončiť do októbra 2018, aby Európsky parlament a niektoré národné parlamenty krajín EÚ mali dostatok času na ratifikáciu textu zmluvy. Podľa Javorčíka tento termín je reálny, hoci je ešte veľa práce na doladení detailov a právnej podoby dokumentu. Zároveň spresnil, že Slovensko dohodu o brexite nemusí ratifikovať v Národnej rade.

Javorčík v tejto súvislosti pripomenul, že samotný rozvodový proces je komplexnejší jav. Politická dohoda o brexite je len jedna vec. Po marci 2019, keď Briti opustia EÚ bude nasledovať zrejme dvojročné prechodné obdobie, keď pre Britániu budú platiť pravidlá jednotného európskeho trhu tak ako aj teraz, len krajina nebude za rokovacím stolom a nebude mať žiadne hlasovacie práva.

Z hľadiska nastavenia budúcich obchodných vzťahov slovenský diplomat predpokladá oveľa dlhšie rokovania a dodal, že zatiaľ je všetko otvorené. Nie je vylúčená ani posilnená obchodná dohoda, možno aj nejaká účasť na jednotnom trhu EÚ, ale v konečno dôsledku to všetko bude záležať od Londýna.