Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

JDS žiada o stretnutie s koalíciou a prezidentom ku konsolidácii

Na snímke predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kotian verí, že vládna koalícia nielen prijala potrebné konsolidačné opatrenia, ale má vypracované aj detailné dopadové štúdie a analýzy na všetky skupiny obyvateľov, kam patria aj seniori.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. septembra (TASR) - Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) v súvislosti s predstavenými konsolidačnými opatreniami požiadala o stretnutie s predsedami koaličných strán a prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Hovoriť chcú o tom, aký vplyv budú mať prijaté konsolidačné opatrenia na seniorov. Vo štvrtok o tom informoval predseda JDS Michal Kotian.

"Neboli sme prizvaní na finálne rokovania o konsolidačnom balíčku, čo je pochopiteľné. Potrebujeme však, aby nám boli vysvetlené a objasnené vplyvy na seniorov od najvyšších predstaviteľov štátu," uviedol Kotian. Doplnil, že v najbližších dňoch má prisľúbené stretnutie s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD) a predsedom strany Hlas-SD Matúšom Šutajom Eštokom. "Verím, že v krátkom čase sa stretnem aj s Andrejom Dankom a s prezidentom Petrom Pellegrinim," doplnil Kotian.

Verí, že vládna koalícia nielen prijala potrebné konsolidačné opatrenia, ale má vypracované aj detailné dopadové štúdie a analýzy na všetky skupiny obyvateľov, kam patria aj seniori. "Jednota dôchodcov na Slovensku patrila a patrí k obhajcom práv seniorov, potrebujeme teda vedieť, či a ako sa nás opatrenia dotknú. Nejde pritom iba o rodičovské dôchodky, ale aj daňový bonus či DPH," uzavrel Kotian.

Premiér Robert Fico v utorok (17. 9.) potvrdil, že vláda zmení parametre daňového bonusu aj takzvaného rodičovského dôchodku. Pripomenul však, že penzisti od tohto roka dostanú plnohodnotný 13. dôchodok. "Nikto nemôže povedať, že by sme urobili rozhodnutie, ktoré by znížilo objem peňazí, ktoré dôchodcovia dostanú," zdôraznil v utorok premiér.