Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. september 2024Meniny má Zdenka
< sekcia Ekonomika

Jednorodičov na pokraji chudoby opäť pribudlo

Foto: ODEVNÁ BANKA

V Bratislave vzniká Odevná banka, ktorá reaguje na ekonomické ťažkosti zraniteľnej skupiny jednorodičov na Slovensku.

Bratislava 23. septembra (TASR.TV/OTS) - Počet jednorodičov v núdzi, pre ktorých je náročné kúpiť novú zimnú bundu či topánky pre dieťa, na Slovensku pribúda. Práve preto vzniká v Bratislave Odevná banka, ktorá má zmierniť ekonomické ťažkosti tejto zraniteľnej skupiny.

Počet neúplných rodín sa za posledných 12 rokov zvýšil o 11 %
Podľa posledného sčítania obyvateľov, domov a bytov z roku 2021 existuje na Slovensku až 180 537 neúplných rodín so závislými deťmi, v ktorých žije viac ako 310 000 detí. Až 86 % týchto domácností tvoria osamelé matky, čo predstavuje 159 164 rodín. „Ide o viac ako 11 %-né zvýšenie od roku 2011, čo predstavuje pre jednorodičov aj spoločnosť ekonomické riziko. Rozhodli sme sa preto reagovať a s podporou našich partnerov spúšťame projekt Odevnej banky, ktorá adresne zbiera, triedi a distribuuje oblečenie pre jednorodičov po celom Slovensku,“ povedala PR manažérka Nadácie pre deti Slovenska Zuzana Horváthová.



Jednorodičovské domácnosti patria medzi najviac ohrozené skupiny, pokiaľ ide o riziko chudoby a sociálneho vylúčenia. Miera rizika je podľa štatistík v týchto domácnostiach až 46,5 %, čo je 2,6-krát viac ako priemer v celkovej populácii. Navyše, viac než štvrtina jednorodičovských domácností má disponibilný príjem na jedného člena nižší ako 400 eur, čo je výrazne vyšší podiel v porovnaní s inými typmi domácností.



Odevná banka bude jednorodičov aj zamestnávať, spúšťa preto crowdfunding
Podľa PR manažérky Z. Horváthovej je Odevná banka spôsobom, ako znížiť finančné zaťaženie spojené so zabezpečením oblečenia pre deti aj dospelých v jednorodičovských rodinách. Odevná banka zároveň poskytla pomoc jednorodičom, prostredníctvom zamestnania. „Práve kvôli týmto výzvam, ktorým čelia jednorodičia, sme sa rozhodli spustiť crowdfundingovú kampaň. Táto kampaň je určená na podporu fungovania Odevnej banky, ktorá nielen poskytuje materiálnu pomoc, ale aj zamestnáva jednorodičov. Cieľom je zabezpečiť pracovné miesto pre jednorodičku na najbližších 12 mesiacov, aby sme mohli efektívne doručovať oblečenie tým, ktorí to potrebujú. Kampaň prebieha na platforme Startlab a budeme vďační za akúkoľvek podporu, ktorá nám pomôže zlepšiť životné podmienky osamelých rodičov po celom Slovensku,“ povedala Z. Horváthová.

Projekt vznikol vďaka spoločnosti JTI, ktorá tak chce intenzívnejšie reflektovať na náročné podmienky, ktorým čelia jednorodičovské rodiny. „Teší nás, že môžeme stáť pri projekte Odevnej banky, ktorý poskytuje podporu jednorodičom v núdzi. Tento projekt je konkrétnym krokom k zlepšeniu ich životných podmienok," dodala Lýdia Valentová zo spoločnosti JTI.

Odevná banka môže efektívne fungovať aj vďaka spoločnosti Slovak Parcel Service (SPS), ktorá bezplatne doručuje balíky s oblečením na domácu adresu každého žiadateľa. „Sme hrdí na to, že môžeme byť súčasťou Odevnej banky a zlepšovať tak každodenný život jednorodičov z celého Slovenska. Naši kuriéri denne najazdia tisícky kilometrov, čím im pomáhajú zabezpečiť rýchly a dôstojný prístup k potrebnému oblečeniu,“ povedal konateľ spoločnosti SPS Ján Ťurek.