Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Južná Kórea urýchli program certifikácie batérií pre elektromobily

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V uplynulých dňoch začali niektoré automobilky dobrovoľne zverejňovať informácie o výrobcoch batérií, ktoré používajú.

Soul 25. augusta (TASR) - Juhokórejská vláda urýchli program certifikácie batérií pre elektromobily, keďže úrady sa snažia zmierniť obavy verejnosti po sérii požiarov týchto vozidiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vláda začne certifikačný program v októbri, teda skôr, ako bolo plánované, aby pomohla zaručiť bezpečnosť batérií elektrických vozidiel, uviedol v nedeľu hovorca vládnej strany Sila ľudu (PPP). Štát bude zároveň od výrobcov automobilov, pôsobiacich v krajine, vyžadovať, aby identifikovali batérie používané v ich vozidlách.

Sprísnenie pravidiel nasleduje po požiari elektrických vozidiel z 1. augusta, ktorý poškodil stovky áut a vyvolal paniku vo verejnosti. Požiar v bytovom dome, ktorý sa zrejme samovoľne rozhorel v elektromobile značky Mercedes-Benz, trvalo uhasiť osem hodín, pričom zničil alebo poškodil približne 140 vozidiel a prinútil časť obyvateľov, aby sa presunuli do núdzových prístreškov.

V uplynulých dňoch začali niektoré automobilky dobrovoľne zverejňovať informácie o výrobcoch batérií, ktoré používajú. Juhokórejskí producenti nemajú problém s poskytovaním informácií, kde sa používajú ich batérie, hoci verejnosť by nemala predpokladať, že za požiare elektrických vozidiel môžu vždy len batérie, uviedli zdroje z odvetvia pre agentúru Reuters. Niektorí odborníci zároveň upozornili, že prinútiť automobilky k zverejňovaniu údajov by poskytlo spotrebiteľom väčší výber, čo by ale nemuselo zlepšiť bezpečnosť pre nedostatok jednoznačných údajov o tom, ktoré značky batérií sú náchylnejšie na požiare.