Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

K vzniku kampusu v Modre má prispieť memorandum v oblasti vinárstva

Na snímke zľava sediaci rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Klaudia Halászová, primátor mesta Modra Juraj Petrakovič, minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNSň, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD), predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba a generálna riaditeľka Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Lucia Gocníková počas podpisu Memoranda o spolupráci v oblasti vedy,výskumu, vzdelávania a podpory vinohradníckeho,vinárskeho a ovocinárskeho sektora v SR, 9. októbra 2024 v Modre. Foto: TASR - Pavel Naubauer

Minister pripomenul, že Slovensko je na chvoste v potravinovej sebestačnosti v rámci EÚ.

Bratislava 9. októbra (TASR) - K vytvoreniu vinársko-ovocinárskeho kampusu v Modre, ktorý bude na jednom mieste prepájať stredné odborné a univerzitné vzdelávanie, celoživotné vzdelávanie s praxou, vedou a výskumom má prispieť aj Memorandum o spolupráci v oblasti vedy, výskumu, vzdelávania a podpory vinohradníckeho, vinárskeho a ovocinárskeho sektora v SR. Memorandum v stredu podpísali minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) spolu so zástupcami samosprávy a zástupcami vedy a výskumu.

"Považujem to za jedinečný projekt, ktorý sa vie inšpirovať Rakúskom, Francúzskom a inými príkladmi. Verím, že vychováme silnú generáciu ľudí, ktorí budú rozumieť nielen aktivitám pestovania, ale aj spracovania, a zostanú verní tomuto odboru," uviedol po podpise memoranda Taraba.



Minister pripomenul, že Slovensko je na chvoste v potravinovej sebestačnosti v rámci EÚ. Potenciál na zmenu vidí nielen v tradícii, ale aj v príležitostiach, ktoré pred ňou stoja. Doplnil, že v rezorte chcú nastaviť schémy na podporu rozvoja aktivít, ktoré budú spájať ochranu prírody a biodiverzity s ekologickým poľnohospodárstvom.

Podľa šéfa agrorezortu Takáča bude môcť ísť kampus v Modre o pár rokov príkladom aj ďalším regiónom. "Prostredníctvom tohto memoranda za pár rokov budeme vedieť odprezentovať krásny projekt na Slovensku, ktorý môže ísť príkladom v iných krajoch a kde v rámci tohto kampusu prepojíme vedu, výskum, stredné odborné školstvo s praxou, s ľuďmi pôsobiacimi v tomto regióne z pohľadu vinohradníctva, vinárstva," doplnil Takáč.

Spoluprácu v tejto oblasti ocenili aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba a primátor Modry Juraj Petrakovič. Droba pripomenul, že po skúsenosti v oblasti vinárstva a vinohradníctva boli aj v zahraničí a priniesť ich chcú na Slovensko. "Chceme priniesť know-how, chceme tú školu urobiť atraktívnou. Pre nás je najväčšou výzvou urobiť z toho perfektný vinohradnícky kampus," uviedol Droba.

O zámere vybudovať vinársko-ovocinársky kampus v Modre informoval BSK koncom minulého roka. Cieľom je vytvoriť zázemie na vzdelávanie, aplikovaný výskum a rozvoj v oblasti vinohradníctva, vinárstva, ovocinárstva, sadovníctva a lesohospodárstva.