Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Kanada zavedie na čínske elektromobily 100-percentné dovozné clá

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Urobí tak rovnaký krok, aký už pred niekoľkými mesiacmi urobili Spojené štáty.

Halifax 26. augusta (TASR) - Kanada zavedie na elektrické autá vyrábané v Číne dovozné clá vo výške 100 %. Urobí tak rovnaký krok, aký už pred niekoľkými mesiacmi urobili Spojené štáty. Rozhodnutie o uvalení vysokých dovozných ciel na čínske elektromobily oznámil v pondelok kanadský premiér Justin Trudeau. Navyše, popri clách na automobily uvalí Kanada 25-percentné dovozné clá na čínsku oceľ a hliník. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Zavedenie vysokých ciel na čínske elektromobily oznámil Trudeau novinárom v Halifaxe v Novom Škótsku, pričom Čínu obvinil z nedodržiavania rovnakých pravidiel v oblasti ochrany životného prostredia a pracovných štandardov. k zavedeniu ciel sa Kanada rozhodla pristúpiť mesiac po začatí verejných diskusií o dovoze čínskych elektromobilov a s nimi súvisiacich produktov.

"Myslím si, že všetci vieme, že Čína nehrá podľa rovnakých pravidiel," povedal Trudeau v súvislosti s dodržiavaním ekologických noriem a noriem na pracovnom trhu. Zároveň uviedol, že kroky Kanady sú v súlade s krokmi iných štátov vo svete.

O dovozných clách na čínske elektromobily až na úrovni 100 % rozhodli už v máji Spojené štáty a na začiatku leta sa na clách v rovnakej oblasti dohodla Európska únia, aj keď na nižšej úrovni. Konečné clá, ktoré by mali začať platiť od novembra, by mali dosahovať maximálne 36,3 %.