Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Ekonomika

Scholz chce rokovať o novej politike na záchranu nemeckého priemyslu

Na snímke Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Obavy z deindustrializácie sa dostali do popredia minulý mesiac, keď automobilová skupina Volkswagen oznámila, že prvýkrát vo svojej histórii uvažuje o zatvorení tovární v Nemecku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 16. októbra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu oznámil, že ešte tento mesiac pozve popredné podnikateľské združenia a odborové zväzy na rokovania o vytvorení novej politiky v záujme záchrany priemyslu v najväčšej európskej ekonomike. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nemecký priemysel orientovaný na vývoz je pod silným tlakom v dôsledku kombinácie rôznych faktorov, ako sú vysoké náklady na energie, oslabený globálny dopyt, náklady spojené so zelenou transformáciou hospodárstva a rastúca konkurencia zo strany Číny. Podniky preto od vlády žiadajú väčšiu podporu.

Obavy z deindustrializácie sa dostali do popredia minulý mesiac, keď automobilová skupina Volkswagen oznámila, že prvýkrát vo svojej histórii uvažuje o zatvorení tovární v Nemecku. "Musíme bojovať najmä za priemysel tu v Nemecku," povedal Scholz v prejave v parlamente.

Vláda v Berlíne minulý rok znížila ceny elektriny pre výrobné odvetvie na najnižšiu úroveň, ktorú povoľuje právo Európskej únie (EÚ). Zároveň zvýšila a predĺžila kompenzácie nákladov na energie pre 350 podnikov, ktoré čelia ostrej medzinárodnej konkurencii a najviac im hrozí premiestnenie výroby.

Scholz v Bundestagu opäť kritizoval rozhodnutie zaviesť dodatočné clá na elektromobily vyrobené v Číne s tým, že tento krok v Nemecku vnímajú negatívne vedúci predstavitelia všetkých automobiliek, s ktorými hovoril. "Mojou požiadavkou je, aby sme dospeli k dohode medzi Čínou a Európskou úniou," zdôraznil kancelár.