Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Odborníci: Za úraz dieťaťa či krádež vecí v škole je možné odškodnenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poistenie tiež pokrýva náhradu škody za veci, ktoré boli ukradnuté alebo sa stratili z budovy školy alebo miesta, ktoré využíva škola na vyučovanie.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Za úrazy dieťaťa či krádež vecí v škole je podľa zákona možné dostať odškodnenie. Školy aj preto uzatvárajú poistenie, z ktorého potom prípadné škody na zdraví alebo majetku žiakom uhradia. Informovala o tom hovorkyňa poisťovne Uniqa Beata Lipšicová.

"Pokiaľ má škola dobre nastavené poistenie zodpovednosti z prevádzky školy, rodičia nemusia svoje deti individuálne poisťovať," uviedol manažér poistenia majetku a zodpovednosti poisťovne Zdeněk Hruška. Z poistenia školy je totiž možné dostať odškodnenie za úraz počas vyučovania a okrem toho kryje aj prípady, keď žiaci spôsobia škody niekomu inému.

Poistenie tiež pokrýva náhradu škody za veci, ktoré boli ukradnuté alebo sa stratili z budovy školy alebo miesta, ktoré využíva škola na vyučovanie. Poisťovňa však upozornila, že sa vzťahuje predovšetkým na ošatenie, obuv, prezuvky, školské tašky a vyučovacie či zdravotné pomôcky. "V rámci poistenia školy sú zväčša škody na veciach, ako sú mobilné telefóny či iná elektronika, z plnenia vylúčené. V prípade elektroniky by sa poistenie na tieto veci vzťahovalo len vtedy, ak by boli používané v súvislosti s vyučovacím procesom," vysvetlil Hruška.

Žiaci majú podľa poisťovne nárok na náhradu škody aj v prípade úrazov či krádeže, ktoré sa stanú na výletoch, exkurziách či školských športových výcvikoch a súťažiach. Poistenie zodpovednosti školy však v plnej miere nenahrádza komplexné úrazové alebo cestovné poistenie, ktoré pokrývajú napríklad zachraňovacie či liečebné náklady.

"Samozrejme, rodičia môžu deťom uzatvoriť aj vlastné úrazové alebo životné poistenie, z ktorého majú nárok na plnenie v prípade úrazu či choroby. Z nich je možné čerpať poistné plnenie za ujmu na zdraví vzniknutú aj v škole alebo na školskej akcii. Zíde sa najmä v prípade veľmi ťažkých následkov úrazu," uzavrela poisťovňa.