Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

KDH vyzýva vládu, aby začala šetriť na sebe, a to už tento rok

Na archívnej snímke Jozef Hajko. Foto: TASR Pavol Zachar

Práve koncom roka je na ministerstvách vždy veľký nárast výdavkov, upozornil odborník KDH na verejnú správu Martin Štuk.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 27. septembra (TASR) - Konsolidovať verejné financie je potrebné, ale nie takým spôsobom, ako v súčasnosti navrhuje vláda. Začať by mala šetrením na sebe, a to ešte v tomto roku. Vyzvali ju k tomu predstavitelia opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v piatok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

"My sme si vyrátali, že keby štátna správa ušetrila do konca roka 10 % zo svojich výdavkov, čo je možné, nie je to žiaden problém, tak hovoríme zhruba o 400 miliónoch eur. To číslo je zhruba polovica toho, čo chce vybrať táto vláda na dani z pridanej hodnoty od všetkých občanov," vyhlásil poslanec hnutia Jozef Hajko. Stačilo by na to podľa neho schváliť jedno stručné uznesenie vlády, ktoré by zaviazalo jednotlivé rezorty k takýmto úsporám.

Práve koncom roka je na ministerstvách vždy veľký nárast výdavkov, upozornil odborník KDH na verejnú správu Martin Štuk. V ich rozpočtoch sú pritom podľa neho rôzne rezervy, ktoré v aktuálnej situácii treba využiť. Šetriť sa dá podľa neho na výdavkoch na tovary a služby, na energiách, softvérových licenciách, centralizácii verejného obstarávania, či minimalizácii externých služieb.

O väčšom šetrení zo strany vlády však podľa Hajka zatiaľ nikto nepočul. "Iba počúvame o tom, že štát bude chcieť budúci rok vybrať od obyvateľov, podnikateľov, zamestnávateľov, zamestnancov navyše 2,7 miliardy eur. Z toho 60 % nesú na pleciach priamo občania, 35 % podnikatelia, tým pádom samozrejme aj občania, lebo podnikatelia to prenášajú do cien a iba mizerných 5 % sa má šetriť na strane štátu," zhodnotil opozičný poslanec.

Hnutie je za to, aby vláda stiahla aktuálny návrh konsolidačného balíka, o ktorom parlament rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, a predložila ho neskôr spolu s návrhom rozpočtu na budúci rok. Ak sa však o ňom bude ďalej rokovať, KDH má pripravené viaceré pozmeňujúce návrhy. Týkať sa budú napríklad oblasti zdravotníctva alebo úpravy dane z finančných transakcií.