Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

KDH:Fico už raz siahol na 2. pilier,ľudí pripraví o desiatky tisíc eur

Na snímke predsedníčka klubu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Martina Holečková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zníženie odvodu do druhého dôchodkového piliera zo súčasných 5,5 % na 4 % bude zatiaľ trvalé. Minulý týždeň to po rokovaní vlády pri predstavovaní konsolidačných opatrení uviedol minister práce Tomáš.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) už v roku 2013 okresal príspevky do druhého piliera. Uviedlo to KDH s tým, že vláda sa chystá znížiť odvod do druhého piliera bez širokej odbornej diskusie a v skrátenom legislatívnom konaní.

"Vždy, keď Fico potrebuje peniaze na svoje populistické opatrenia, tak ich zoberie z druhého piliera, lebo si myslí, že si to ľudia nevšimnú, keďže im ich neberie priamo z peňaženky. Realita je však taká, že sa vláda chystá obrať občanov o desiatky tisíc eur a najviac sa to dotkne mladých ľudí," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu KDH a expertka na sociálnu oblasť Martina Holečková.

Poslanec KDH a ekonomický expert Jozef Hajko sa vyjadril, že ide o nesystémové riešenie. Fico si tak zahladzuje problémy s financiami, ktoré vláda má, pretože sa rozhodla bez odbornej diskusie minúť stovky miliónov eur.

Zníženie odvodu do druhého dôchodkového piliera zo súčasných 5,5 % na 4 % bude zatiaľ trvalé. Minulý týždeň to po rokovaní vlády pri predstavovaní konsolidačných opatrení uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Opatrenie je súčasťou vládneho konsolidačného balíčka. Zatiaľ je to nastavené ako trvalé opatrenie. V ústave je zakotvená trojpilierovosť dôchodkového systému, čiže nie je možné druhý pilier zrušiť. Toto je teraz opatrenie, ktoré bolo prijaté. Zatiaľ je to natrvalo. Uvidíme, či sa bude v budúcnosti niečo meniť," povedal Tomáš.