Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

KDH:Občania zaplatia v rámci konsolidácie 95 % finančných prostriedkov

Na snímke poslanec Národnej rady SR Milan Majerský (KDH). Foto: TASR Jaroslav Novák

Hajko dodal, zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 % zasiahne rozpočty občanov, pretože štát plánuje vybrať o jednu miliardu viac, ako pôvodne plánoval.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. septembra (TASR) - Výsledkom konsolidačných opatrení je, že 95 % finančných prostriedkov zaplatia občania. Štát pritom šetrením na sebe získa len päť percent. Uviedli to v utorok predseda opozičného KDH Milan Majerský a poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Hajko (KDH).

"Slovensko má vládu zdražovania a dusenia podnikateľov. Konsolidácia sa dotkne všetkých ľudí - podnikateľov, zamestnancov, bohatých, ale čo je najhoršie, dotkne sa predovšetkým chudobných ľudí," uviedol Majerský.

Hajko dodal, zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 % zasiahne rozpočty občanov, pretože štát plánuje vybrať o jednu miliardu viac, ako pôvodne plánoval. Má sa tak stať napriek vyhláseniam o znižovaní DPH na niektoré tovary.

Poslanec NR SR za KDH kritizoval aj zvýšenú DPH na knihy a zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy. "Je iluzórne si myslieť, že to nezasiahne ľudí, pretože podnikatelia tieto náklady prenesú do cien tovarov a služieb, a napokon to aj tak zaplatia ľudia," objasnil s tým, že v budúcom roku očakáva strmý nárast inflácie. KDH podľa neho taktiež presadzuje zachovanie rodičovského dôchodku, keďže je garantovaný aj v Ústave SR.

Hajko prezentoval aj riešenia z dielne KDH, ktoré hovoria o tom, že vláda musí šetriť na sebe na úrovni 95 %. "Navrhujeme znížiť počet zamestnancov vo verejnom sektore o desať percent. Momentálne ich máme 440.000 a ich počet stále rastie. Veľkú časť pritom tvorí ústredný štátny aparát. Predpokladáme, že ak by štát znížil ich počet, dokázal by naďalej plniť svoje úlohy," priblížil.

KDH taktiež navrhuje znížiť výdavky ministerstiev o desať percent. "Dostali by sme sa tak k sume jedna miliarda eur, čo je presne toľko, koľko chce štát budúci rok vybrať na DPH od ľudí," podotkol Hajko s tým, že taktiež navrhuje odpredať prebytočný majetok štátu, zlepšiť výber DPH na úroveň priemeru desiatich najúspešnejších štátov v EÚ a zvýšiť odvod z hazardných hier.