Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Klienti postupne nahlasujú škody spôsobené dažďom za posledné dni

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Povodeň predstavuje prírodný jav, spôsobený rozliatím nadmerného množstva vody v krajine mimo koryta vodných tokov.

Bratislava 20. mája (TASR) - Klienti poisťovní postupne nahlasujú škody spôsobené silným dažďom za posledné dni. Záplavy a povodne spôsobili škody predovšetkým na obydliach, poškodeniu sa však nevyhli podľa údajov poisťovní ani motorové vozidlá.

Poisťovňa Uniqua eviduje zatiaľ približne 60 nahlásených škôd v predbežnej výške takmer 100.000 eur. Podľa hlásení klientov ničili silné dažde hlavne obydlia, ľudia hlásia najmä vytopenie domov a pivníc. Klienti hlásili škody aj z obce Rudno nad Hronom, kde sa pretrhla hrádza a zaplavila obec.

"Silné prívalové dažde tiež spôsobili zatečenie vody do domov cez strechy a následné poškodenie omietok a stien. Prívalové dažde tiež spôsobili silný prietok vody v kanalizácii, následkom čoho vyrazila voda cez odpadový odtok a zaplavila miestnosti v dome. Klienti tiež hlásili poškodenie elektrických spotrebičov, následkom silnej povodne aj kompletne zničené oplotenie," priblížil riaditeľ oddelenia likvidácie poisťovne Daniel Červenka.

Búrky zanechali škody aj na majetku klientov poisťovne Allianz. Za posledné dni bolo nahlásených 87 škôd spôsobených dažďom a s tým súvisiacimi záplavami a povodňami v celkovej hodnote 190.000 eur. "Najviac hlásení nám prišlo z okresov Žarnovica, Martin, Žilina a Partizánske. Najčastejšie nám klienti hlásia zaplavené suterény a pivničné priestory. Doteraz najvyššou evidovanou škodou je zaplavený rodinný dom v obci Rudno nad Hronom vo výške 20.000 eur," uviedla hovorkyňa spoločnosti Lucia Muthová.

Poisťovňa Kooperativa zatiaľ zaznamenala 20 hlásených škodových udalostí v dôsledku povodní a záplav. Podľa prvotných odhadov nahlásené škody dosahujú hodnotu takmer 19.000 eur. "Najviac škodových udalostí sa týkalo zaplavených pivníc, avšak evidujeme aj poškodenie motorových vozidiel," dodala hovorkyňa Silvia Nosková Illášová.

Povodeň predstavuje prírodný jav, spôsobený rozliatím nadmerného množstva vody v krajine mimo koryta vodných tokov. Záplava je vyliatie vody z koryta v dôsledku povodne. Môže to byť napríklad dážď, topiaci sa sneh, voda z vodných zariadení či nádrží.