Ale hlavnou hrozbou pre bielu hľuzovku, ktorú UNESCO v roku 2021 zaradilo medzi nehmotné dedičstvo ľudstva, je zmena klímy.
Autor TASR
Turín 16. novembra (TASR) - Globálne otepľovanie, sucho, odlesňovanie a náhle zmeny teploty ohrozujú aj talianske hľuzovky, ktoré miestni považujú za svoje "biele zlato". Tieto faktory oslabujú totiž prirodzené prostredie huby. TASR o tom informuje na základe správy AFP.
Biela hľuzovka, kulinársky poklad Talianska, je v lesoch v severozápadnom regióne Piemont čoraz vzácnejšia.
Táto podzemná huba rastie v symbióze s niektorými stromami z tvrdého dreva tak, že sa prichytáva k ich koreňom. Je vyhľadávaná gurmánmi a šéfkuchármi po celom svete. Jej intenzívna a rafinovaná vôňa, zmes sena, cesnaku a medu, umožňuje poľovníckym psom odhaliť ju, aj keď sa niekedy nachádza až v metrovej hĺbke.
Za tri desaťročia sa však plochy lesov v Taliansku, v ktorých sa vyskytujú biele hľuzovky, znížili o 30 %. Postupne ustúpili výnosnejším vinohradom, ale aj lieskovým hájom, ktoré zásobujú čokoládový gigant Ferrero.
Ale hlavnou hrozbou pre bielu hľuzovku, ktorú UNESCO v roku 2021 zaradilo medzi nehmotné dedičstvo ľudstva, je zmena klímy.
Globálne otepľovanie, sucho, odlesňovanie a náhle zmeny teploty sú všetko faktory oslabujúce prirodzené prostredie tejto huby. Aby hľuzovka prežila, potrebuje chlad a vlhkosť. Začiatkom tohtoročného novembra však teplota dosahovala 20 stupňov Celzia.
S predlžujúcim sa letným počasím tak zber hľuzoviek, ktorý prebieha od októbra do konca januára, klesá. A s oneskoreným príchodom chladu a snehu slabne aj aróma hľuzoviek.
Výdatné dažde, ktoré nedávno zasiahli Taliansko, môžu byť takisto škodlivé. "Ak je príliš málo vody, hľuzovka nerastie. Ak je jej priveľa, hnije," vysvetlil Carlo Marenda, ktorý sa venuje zberu tejto huby už celé desaťročia.
Na otázku, či je biela hľuzovka na pokraji vyhynutia, odborníci tvrdia, že ešte nie je neskoro. "Ale ak nebudeme konať, môže sa to stať," povedal Mario Aprile, prezident združenia hľadačov hľuzoviek v Piemonte.
"Biela hľuzovka sa nedá pestovať, na rozdiel od čiernej. Bez stromov nie sú hľuzovky. Vysádzame ich, aby sme obnovili biodiverzitu," povedal Aprile.
Združenie vďaka darom a podpore niektorých vinohradníkov vysadilo v kopcovitej oblasti Langhe viac ako 700 stromov.
Vzhľadom na obmedzenú ponuku a rastúci dopyt sa biela hľuzovka predáva za vysoké ceny. Tento rok na medzinárodnom veľtrhu bielych hľuzoviek Alba, ktorý sa končí 8. decembra, dosahujú 4500 eur za kilogram.
Minulý týždeň sa podarilo nájsť "dvojčatá" bielej hľuzovky. Huby s celkovou hmotnosťou 905 gramov boli predané za 140.000 eur hongkonskému finančnému magnátovi.
Biela hľuzovka, kulinársky poklad Talianska, je v lesoch v severozápadnom regióne Piemont čoraz vzácnejšia.
Táto podzemná huba rastie v symbióze s niektorými stromami z tvrdého dreva tak, že sa prichytáva k ich koreňom. Je vyhľadávaná gurmánmi a šéfkuchármi po celom svete. Jej intenzívna a rafinovaná vôňa, zmes sena, cesnaku a medu, umožňuje poľovníckym psom odhaliť ju, aj keď sa niekedy nachádza až v metrovej hĺbke.
Za tri desaťročia sa však plochy lesov v Taliansku, v ktorých sa vyskytujú biele hľuzovky, znížili o 30 %. Postupne ustúpili výnosnejším vinohradom, ale aj lieskovým hájom, ktoré zásobujú čokoládový gigant Ferrero.
Ale hlavnou hrozbou pre bielu hľuzovku, ktorú UNESCO v roku 2021 zaradilo medzi nehmotné dedičstvo ľudstva, je zmena klímy.
Globálne otepľovanie, sucho, odlesňovanie a náhle zmeny teploty sú všetko faktory oslabujúce prirodzené prostredie tejto huby. Aby hľuzovka prežila, potrebuje chlad a vlhkosť. Začiatkom tohtoročného novembra však teplota dosahovala 20 stupňov Celzia.
S predlžujúcim sa letným počasím tak zber hľuzoviek, ktorý prebieha od októbra do konca januára, klesá. A s oneskoreným príchodom chladu a snehu slabne aj aróma hľuzoviek.
Výdatné dažde, ktoré nedávno zasiahli Taliansko, môžu byť takisto škodlivé. "Ak je príliš málo vody, hľuzovka nerastie. Ak je jej priveľa, hnije," vysvetlil Carlo Marenda, ktorý sa venuje zberu tejto huby už celé desaťročia.
Na otázku, či je biela hľuzovka na pokraji vyhynutia, odborníci tvrdia, že ešte nie je neskoro. "Ale ak nebudeme konať, môže sa to stať," povedal Mario Aprile, prezident združenia hľadačov hľuzoviek v Piemonte.
"Biela hľuzovka sa nedá pestovať, na rozdiel od čiernej. Bez stromov nie sú hľuzovky. Vysádzame ich, aby sme obnovili biodiverzitu," povedal Aprile.
Združenie vďaka darom a podpore niektorých vinohradníkov vysadilo v kopcovitej oblasti Langhe viac ako 700 stromov.
Vzhľadom na obmedzenú ponuku a rastúci dopyt sa biela hľuzovka predáva za vysoké ceny. Tento rok na medzinárodnom veľtrhu bielych hľuzoviek Alba, ktorý sa končí 8. decembra, dosahujú 4500 eur za kilogram.
Minulý týždeň sa podarilo nájsť "dvojčatá" bielej hľuzovky. Huby s celkovou hmotnosťou 905 gramov boli predané za 140.000 eur hongkonskému finančnému magnátovi.