SPPK chce, aby sa vypracovala odborná analýza skutočných nákladov systému. Inak reálne hrozí, že v 1. polroku 2017 začnú firmy minimalizovať svoje náklady a krátiť mzdy.
Autor TASR
Bratislava 6. januára (TASR) - Rok 2017 bude určite náročný. Uviedol to pre TASR predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.
"Máme pred sebou mnohé úlohy, ktoré sa nám nepodarilo vyriešiť v roku 2016. Medzi najdôležitejšie patrí vyriešenie problému s krátením platieb pre tzv. ANC oblasti, teda oblasti s horšími výrobnými podmienkami," priblížil. Na jar 2017 podľa neho pripravuje SPPK medzinárodnú konferenciu na túto tému, ktorá sa uskutoční počas zasadania agrárnych samospráv krajín V4 na Slovensku.
Určite bude podľa neho v roku 2017 dominovať otázka priamych platieb a aplikácie GSAA (Geopriestorová žiadosť o podporu, pozn. TASR), ktorá v roku 2016 skomplikovala vyplácanie priamych platieb pre poľnohospodárov.
"V oblasti potravinárstva budeme určite sledovať nekalé obchodné praktiky a vyvíjať rôzne aktivity na ich eliminovanie. Venovať sa budeme aj dopadom novely zákona o odpadoch, ktorá potravinárom priniesla 6- až 10-násobné zvýšenie poplatkov za zber odpadov z obalov potravín. Presadzujeme, aby Ministerstvo životného prostredia SR prehodnotilo danú legislatívu. Rovnako aj to, aby sa vypracovala odborná analýza skutočných nákladov systému. Inak reálne hrozí, že v 1. polroku 2017 začnú firmy minimalizovať svoje náklady, krátiť mzdy a prepúšťať zamestnancov. Takýmto čiernym scenárom sa však chceme vyhnúť," myslí si predseda SPPK.
SPPK aj tento rok plánuje pracovať na zlepšení obrazu poľnohospodára pracujúceho na poli a potravinára vyrábajúceho zdravé potraviny. "Preto aj v roku 2017 budeme v spolupráci s našimi zväzmi, združeniami a regionálnymi komorami uskutočňovať rôzne aktivity v snahe získať väčšiu dôveru v očiach slovenských spotrebiteľov voči slovenským potravinám, ktoré – a to zdôrazňujem – nie sú poznačené žiadnymi potravinovými škandálmi. S tým súvisí aj fakt, že kúpou slovenských potravín získajú väčšie spoločenské uznanie aj samotní poľnohospodári a potravinári, ktorí si lepší spoločenský status za ich náročnú dennodennú profesionálnu prácu jednoznačne zaslúžia," dodal Semančík.
"Máme pred sebou mnohé úlohy, ktoré sa nám nepodarilo vyriešiť v roku 2016. Medzi najdôležitejšie patrí vyriešenie problému s krátením platieb pre tzv. ANC oblasti, teda oblasti s horšími výrobnými podmienkami," priblížil. Na jar 2017 podľa neho pripravuje SPPK medzinárodnú konferenciu na túto tému, ktorá sa uskutoční počas zasadania agrárnych samospráv krajín V4 na Slovensku.
Určite bude podľa neho v roku 2017 dominovať otázka priamych platieb a aplikácie GSAA (Geopriestorová žiadosť o podporu, pozn. TASR), ktorá v roku 2016 skomplikovala vyplácanie priamych platieb pre poľnohospodárov.
"V oblasti potravinárstva budeme určite sledovať nekalé obchodné praktiky a vyvíjať rôzne aktivity na ich eliminovanie. Venovať sa budeme aj dopadom novely zákona o odpadoch, ktorá potravinárom priniesla 6- až 10-násobné zvýšenie poplatkov za zber odpadov z obalov potravín. Presadzujeme, aby Ministerstvo životného prostredia SR prehodnotilo danú legislatívu. Rovnako aj to, aby sa vypracovala odborná analýza skutočných nákladov systému. Inak reálne hrozí, že v 1. polroku 2017 začnú firmy minimalizovať svoje náklady, krátiť mzdy a prepúšťať zamestnancov. Takýmto čiernym scenárom sa však chceme vyhnúť," myslí si predseda SPPK.
SPPK aj tento rok plánuje pracovať na zlepšení obrazu poľnohospodára pracujúceho na poli a potravinára vyrábajúceho zdravé potraviny. "Preto aj v roku 2017 budeme v spolupráci s našimi zväzmi, združeniami a regionálnymi komorami uskutočňovať rôzne aktivity v snahe získať väčšiu dôveru v očiach slovenských spotrebiteľov voči slovenským potravinám, ktoré – a to zdôrazňujem – nie sú poznačené žiadnymi potravinovými škandálmi. S tým súvisí aj fakt, že kúpou slovenských potravín získajú väčšie spoločenské uznanie aj samotní poľnohospodári a potravinári, ktorí si lepší spoločenský status za ich náročnú dennodennú profesionálnu prácu jednoznačne zaslúžia," dodal Semančík.