Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Koncern Ukroboronprom otvoril svoje prvé zahraničné zastúpenie v USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kamyšin v statuse pripomenul, že ukrajinské spoločnosti už majú uzavretých niekoľko dohôd s americkými firmami a prítomnosť takéhoto zastúpenia Ukroboronpromu pomôže urýchliť ich realizáciu.

Washington 9. júla (TASR) - Ukrajinský štátny koncern Ukroboronprom otvoril v utorok svoje prvé zahraničné zastúpenie vo Washingtone, informovala agentúra Reuters.

Tlačová služba ukrajinského ministerstva pre strategický priemysel spresnila, že hlavnou úlohou novej kancelárie bude vyhľadávať "investičné príležitosti a potenciálnych vojensko-technických partnerov v Spojených štátoch". Medzi priority bude patriť aj vyhľadávanie a efektívne zavádzanie najnovších vojenských technológií.

Ministerstvo spresnilo, že ide o interakciu s miestnymi podnikmi a expertnými organizáciami, spoluprácu s vládnymi agentúrami a podporu projektov podnikov Ukroboronpromu v Spojených štátoch a partnerských krajinách.

"Máme záujem o prehĺbenie spolupráce s americkými výrobcami zbraní, ktorá podporuje transfer technológií, rozvoj spoločných projektov a investícií. Môže ísť o muníciu, systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany, elektronický boj a podobne," povedal počas otváracieho ceremoniálu generálny riaditeľ koncernu Herman Smetanin.

Podľa neho ukrajinskí špecialisti majú jedinečné skúsenosti s výrobou a obnovou zbraní a vojenskej techniky, ktoré získali počas vojny s Ruskom, takže "majú svojim zámorským kolegom čo ponúknuť".

Ukrajinský minister pre strategický priemysel Olexandr Kamyšin v statuse na sieti X pripomenul, že ukrajinské spoločnosti už majú uzavretých niekoľko dohôd s americkými firmami a prítomnosť takéhoto zastúpenia Ukroboronpromu pomôže urýchliť ich realizáciu.

Po ruskej invázii v roku 2022 sa Ukrajina snaží vybudovať svoj vlastný zbrojársky sektor a nalieha na spojencov, aby sa zapojili do spoločných podnikov, investovali do ukrajinských firiem a zadávali objednávky na ukrajinské zbrane, dodal Reuters.

Ukrajinský obranný sektor bol desaťročia brzdený nedostatočnými investíciami, byrokraciou a korupciou, ale teraz sa snaží konkurovať oveľa vyspelejšiemu ruskému zbrojného priemyslu a vyšším rozpočtom.