Mnohí z chovateľov predávajú ryby výlučne do gastronomických podnikov, ktoré sú však od začiatku novembra zatvorené.
Autor TASR
Höchstädt 15. novembra (TASR) - Návštevy reštaurácií a objednávanie jedál z kaprov patrí v mnohých oblastiach Nemecka k jesennej tradícii. Súčasná koronakríza však spôsobuje problémy chovateľom kaprov v Bavorsku, ktoré je centrom chovu týchto tradičných vianočných rýb.
Mnohí z chovateľov predávajú ryby výlučne do gastronomických podnikov, ktoré sú však od začiatku novembra zatvorené. Aj obchodníci a spracovatelia rýb sú v súčasnosti pri objednávkach zdržanliví. "Momentálne musíme vyloviť veľké množstvo rýb a nevieme, či ich dokážeme na Vianoce predať," cituje agentúra DPA viceprezidenta Krajinského rybárskeho združenia Alfreda Stiera.
Bavorsko je centrom chovu kaprov v Nemecku. Podľa odhadov združenia v tradičných bavorských regiónoch zhruba 5500 správcov rybníkov vyprodukuje 6000 ton kaprov ročne. V súčasnosti im však zatvorenie reštaurácií zničilo hlavný odbytový kanál. Obvykle sa v novembri vypúšťali rybníky a lovili kapre. Mnohí prevádzkovatelia teraz tento krok odkladajú v nádeji, že sa situácia zlepší a škrt cez rozpočet im neurobia sneh a ľad.
Sezóna kaprov sa začína v septembri a trvá do apríla. Jedným z najdôležitejších mesiacov je však december, keďže na Vianoce a na prelome rokov je kapor tradičným jedlom v mnohých nemeckých regiónoch.
Mnohí z chovateľov predávajú ryby výlučne do gastronomických podnikov, ktoré sú však od začiatku novembra zatvorené. Aj obchodníci a spracovatelia rýb sú v súčasnosti pri objednávkach zdržanliví. "Momentálne musíme vyloviť veľké množstvo rýb a nevieme, či ich dokážeme na Vianoce predať," cituje agentúra DPA viceprezidenta Krajinského rybárskeho združenia Alfreda Stiera.
Bavorsko je centrom chovu kaprov v Nemecku. Podľa odhadov združenia v tradičných bavorských regiónoch zhruba 5500 správcov rybníkov vyprodukuje 6000 ton kaprov ročne. V súčasnosti im však zatvorenie reštaurácií zničilo hlavný odbytový kanál. Obvykle sa v novembri vypúšťali rybníky a lovili kapre. Mnohí prevádzkovatelia teraz tento krok odkladajú v nádeji, že sa situácia zlepší a škrt cez rozpočet im neurobia sneh a ľad.
Sezóna kaprov sa začína v septembri a trvá do apríla. Jedným z najdôležitejších mesiacov je však december, keďže na Vianoce a na prelome rokov je kapor tradičným jedlom v mnohých nemeckých regiónoch.