Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Kto nezačne s dekarbonizáciou teraz, nebude mať o pár rokov biznis

Foto: ENGIE.sk

Zmena klímy a jej riešenie v podobe dekarbonizácie v energetike.

Bratislava 28. októbra (OTS) - Globálne otepľovanie a zmena klímy už nie sú iba všeobecné pojmy, ale naša každodenná realita. Podľa platnej Vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR č. 152 z roku 2005 sa vykurovacia sezóna začína spravidla 1. septembra. Tohtoročný začiatok septembra denná teplota vzduchu na najteplejších miestach Slovenska atakovala 35 stupňov Celzia. Čo bolo pre nás pred pár rokmi nepredstaviteľné, je dnes realitou.

Závažný problém zmeny klímy sa v súčasnosti rieši na úrovni Európskej únie a členských štátov a jednou z možných ciest je dekarbonizácia. Európska únia si v rámci Zelenej dohody (European Green Deal) dala za cieľ znížiť emisie uhlíka do roku 2030 o 55 %. Jej ambíciou je dosiahnuť uhlíkovú neutralitu už v roku 2050.

Náročný cieľ si žiada náročné riešenia. A preto sme v súčasnosti svedkami masívnej diskusii o dekarbonizácií v energetike, naprieč všetkými sektormi v našom hospodárstve. Plnenie dekarbonizačných cieľov sa najviac dotýka priemyselných spoločností s vysokou spotrebou energie. Ale znižovanie emisií riešia aj menšie spoločnosti, pretože si uvedomujú, že svojou nečinnosťou v tejto oblasti môžu v budúcnosti stratiť svoju konkurenčnú výhodu. Dalo by sa povedať, že sa dotýka celého dodávateľsko-odberateľského reťazca. Čo môže znamenať, že kto nezačne s dekarbonizáciou teraz, nebudem mať o pár rokov biznis.

Predikcia je jasná, ale kde začať?

Spoločnosti si uvedomujú, že ak chcú už o pár rokov splniť svoje dekarbonizačné KPI, musia začať čo najskôr. Avšak keďže často ide dlhodobé investičné rozhodnutia, môže byť pre ne náročné vybrať si vhodné dekarbonizačné opatrenia. A to najmä s prihliadnutím na nedostatok skúseností, odborných znalostí a s tým súvisiaci neistý výsledok a návratnosť investícií.

My v ENGIE odporúčame svojim klientom začať s prípravou dlhodobej dekarbonizačnej stratégie. A venovať jej dostatok času a úsilia. Pretože zle nastavená stratégia ich k cieľu nepriblíži, práve naopak.

Čo by mala obsahovať energetická dekarbonizačná stratégia?
1. Dekarbonizačné ciele
2. Analýzu súčasného stavu prevádzky
3. Návrh vybraných dekarbonizačných opatrení
4. Spôsob financovania, investičný plán
5. Časový plán realizácie
6. Plán dodávok energie
7. Zabezpečenie efektívnej prevádzky



Aké sú prekážky na ceste k implementácii dekarbonizačných riešení v energetike?

Aj keď majú spoločnosti nastavenú dekarbonizačnú stratégiu, stále môžu mať pochybnosti a čeliť prekážkam, ktoré im nedovoľujú naplno začať s jej realizáciou.

Jedno z najčastejších prekážok môže byť finančná náročnosť projektu a nedostatok vlastných investičných prostriedkov. Keďže si uvedomujeme, že klienti uprednostňujú investovanie prostriedkov do vlastného core biznisu, ponúkame im v rámci partnerstva možnosť spolufinancovania projektov prostredníctvom PPA (Power Purchase Agreement) a TPA (Thermal Purchase Agreement).

Častokrát sa stretávame s tým, že klienti nevedia realizovať energetické dekarbonizačné opatrenia, pretože nemajú dostatok kvalifikovaných technických pracovníkov. Tento problém obyčajne vyrieši spolupráca so stabilným partnerom, ktorý disponuje vlastnými odbornými tímami od návrhu, realizácie až po prevádzku energetických zariadení.

Posledným problémom môže byť obava zo zlého strategického rozhodnutia, týkajúceho sa výberu partnera pre energetiku. A keďže dekarbonizačné projekty sú finančne, časovo a realizačne náročné, výber dodávateľa riešení je kľúčový. V prípade spolupráce nastavenej na desiatky rokov už hovoríme skôr o partnerstve. Podmienky projektu, vzhľadom na rozvoj technológií a zmenu klímy, sa môžu počas rokov meniť, a preto je dôležité spolupracovať so stabilným partnerom, ktorý poskytuje komplexné dlhodobé riešenia a vie flexibilne reagovať na možné zmeny.

Pre splnenie dekarbonizačných KPI zvyčajne jedno opatrenie nestačí

V ENGIE sa na energetiku pozeráme komplexne. Zo skúsenosti vieme, že klienti svoje KPI dosiahnu iba kombináciou viacerých riešení, ktoré im navyše pomôžu:
• zvýšiť energetickú efektívnosť,
• znížiť náklady na energie,
• redukovať CO₂
• a naštartovať cirkulárnu ekonomiku.



A keď hovoríme o opatreniach, máme na mysli najmä využitie obnoviteľných zdrojov energie, akými sú:
• Fotovoltika
• Biomasa
• Tepelné čerpadlá
• Batériové úložisko
• Kogenerácia
• Biometán
• Bioplyn
• Vodík
• Vietor

Pomáhame klientom plniť ich dekarbonizačné ciele v oblasti energetiky

ENGIE, ako popredný medzinárodný hráč, sa v oblasti energetiky pohybuje už desiatky rokov. Rozumieme potrebám našich klientov v oblasti dekarbonizácie, pretože aj naším vlastným strategickým cieľom je dosiahnuť nulové emisie uhlíka do roku 2045.

Okrem praktických skúseností, odborných znalostí a desiatok referenčných projektov, navyše vlastníme prevádzky a zariadenia na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov. Na energetiku sa pozeráme ako na celok a poskytujeme komplexné, nie iba čiastkové, riešenia. Zameriavame sa na strategické partnerstvá a plnenie dlhodobých dekarbonizačných cieľov.

Našim klientom pomáhame stať sa aktívnymi hráčmi na trhu s energetikou a užívať výhody, ktoré z toho plynú.

Ak vás táto téma zaujala a radi by ste sa dozvedeli viac, kontaktujte nás: obchod.sk@engie.com