Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Kurz franku vzrástol oproti euru na takmer 10-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Od rozhodnutia americkej centrálnej banky 31. júla o ponechaní úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni vzrástol kurz franku oproti euru zhruba o 3,5 %.

Zürich 5. augusta (TASR) - Kurz švajčiarskeho franku vzrástol v pondelok oproti euru na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie. Dôvodom je prudký pokles na akciových trhoch, obavy o vývoj americkej aj svetovej ekonomiky a napätie na Blízkom východe. Investori sa tak opätovne začali obracať na takzvané bezpečné prístavy, ku ktorým radia aj švajčiarsky frank. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Od rozhodnutia americkej centrálnej banky 31. júla o ponechaní úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni vzrástol kurz franku oproti euru zhruba o 3,5 %. V pondelok dosiahol kurz švajčiarskej meny 1,0856 EUR/CHF, čo je najvyššia hodnota franku v porovnaní s európskou menou od januára 2015.

Švajčiarska centrálna banka odmietla vývoj kurzu franku komentovať a nie je tak jasné, či bude intervenovať, aby zabránila ďalšiemu posilňovaniu meny. Centrálna banka znížila úrokové sadzby tento rok dvakrát s cieľom znížiť tlak na domáce firmy. Významným švajčiarskym exportérom totiž silná mena výrazne predražuje vývoz.