Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Kvartálne tržby koncernu PepsiCo vzrástli, prekonali očakávania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Tržby výrazne podporil rast cien. PepsiCo ich v 1. kvartáli zvýšila medziročne v priemere o 16 %.

Purchase 25. apríla (TASR) - Svetový producent nealkoholických nápojov PepsiCo oznámil za 1. kvartál rast tržieb o viac než desatinu. Podporil ich rast cien produktov a síce nižší, avšak stále solídny dopyt zákazníkov po výrobkoch firmy. Spoločnosť zároveň zlepšila odhad vývoja tržieb na celý rok. Informovali o tom agentúra Reuters a portály CNBC a RTTNews.

PepsiCo oznámila, že tržby za 1. kvartál dosiahli 17,85 miliardy USD (16,22 miliardy eur). V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 10,2 %. Výsledky tak prekonali očakávania analytikov, ktorí predpokladali rast tržieb zhruba na 17,2 miliardy USD. Na organickej báze sa tržby zvýšili o 14,3 %.

Tržby výrazne podporil rast cien. PepsiCo ich v 1. kvartáli zvýšila medziročne v priemere o 16 %. Rast cien tak dokázal do veľkej miery vykompenzovať pokles globálneho objemu predaja o 2 %. Geograficky firmu významne podporil americký trh. Na ňom sa tržby z predaja nápojov, čo predstavuje najväčší biznis spoločnosti, zvýšili o 8 %.

Čistý zisk klesol zo 4,26 miliardy na 1,93 miliardy USD, avšak zisk bez započítania mimoriadnych položiek dosiahol 2,07 miliardy USD, čo na akciu predstavuje 1,50 USD. Spoločnosť tak aj v tomto prípade prekonala očakávania trhov, ktoré počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 1,39 USD.

V reakcii na vývoj v 1. kvartáli spoločnosť zlepšila odhad tržieb a upraveného zisku na celý rok. Pôvodne počítala s rastom tržieb na organickej báze o 6 %, teraz očakáva, že rast dosiahne 8 %. Čo sa týka upraveného zisku na akciu, firma odhaduje, že za rok 2023 dosiahne 7,27 USD. V predchádzajúcej prognóze uvádzala tento zisk na úrovni 7,20 USD.

(1 EUR = 1,1002 USD)