Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Le Maire: Francúzsko potrebuje tento rok ušetriť 25 miliárd eur

Bruno Le Maire, archívna snímka. Foto: TASR/AP

EK začala minulý mesiac "procedúru nadmerného deficitu" voči siedmim štátom EÚ vrátane Francúzska.

Paríž 11. júla (TASR) - Francúzsko potrebuje v tomto roku zaviesť rozpočtové škrty v celkovej výške 25 miliárd eur, aby sa deficit verejných financií dostal opäť pod kontrolu, vyhlásil vo štvrtok minister financií Bruno Le Maire. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vláda prezidenta Emmanuela Macrona, ktorá v nedeľňajších (7. 7.) predčasných voľbách prišla o parlamentnú väčšinu, sa dostala pod drobnohľad Európskej komisie (EK) v súvislosti s výškou rozpočtového deficitu a verejného dlhu. Francúzsko potrebuje rozpočtové škrty, aby znížilo svoj deficit na vládou stanovený cieľ 5,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku, povedal Le Maire. Schodok na úrovni 5,5 % HDP bol v minulom roku horší, ako sa predpokladalo, a to z dôvodu slabších daňových príjmov.

Podobne ako všetci členovia eurozóny má aj Francúzsko povinnosť udržať svoj deficit pod hranicou 3 % HDP. Toto pravidlo, na ktorom sa členovia Európskej únie (EÚ) dohodli v rámci Paktu stability a rastu, bolo pozastavené najskôr v roku 2020, aby krajiny dokázali čeliť hospodárskym dôsledkom pandémie nového koronavírusu, a následne po invázii Ruska na Ukrajinu na jar 2022. Členské štáty EÚ sa medzitým dohodli, že budú pracovať na ozdravovaní svojich verejných financií s cieľom vrátiť deficity do normálu.

EK začala minulý mesiac "procedúru nadmerného deficitu" voči siedmim štátom EÚ vrátane Francúzska. Cieľom tejto procedúry, ktorá si vyžaduje nápravné opatrenia a môže viesť až k pokutám za nedodržiavanie fiškálnych pravidiel, je, aby krajiny napravili nadmerný deficit alebo úroveň svojho verejného dlhu.