Poslanci SaS Radoslav Pavelka a Anna Zemanová navrhujú odstrániť slovenským vinárom prekážky predaja burčiaka.
Autor TASR
Bratislava 14. októbra (TASR) – Časové obmedzenie predaja burčiaka vzhľadom na klimatické zmeny nemá opodstatnenie. Tvrdia to poslanci SaS Radoslav Pavelka a Anna Zemanová v novele zákona o vinohradníctve a vinárstve, ktorú predložili na októbrovú schôdzu parlamentu. Navrhujú odstrániť slovenským vinárom prekážky predaja burčiaka.
Dôvodom na zrušenie prekážok sú podľa predkladateľov klimatické zmeny, ktoré majú za následok skorší nástup slnečných dní, v dôsledku čoho hrozno dozrieva skôr. Obmedzenie predaja burčiaka od 15. augusta podľa nich spôsobuje ťažkosti nielen v prípade, že hrozno dozreje skôr a je potrebné ho spracovať. "Slovenských spracovateľov hrozna toto časové obmedzenie dostáva zároveň do pozície nekonkurencieschopného súťažiaceho subjektu na trhu, keďže v okolitých štátoch takéto obmedzenie buď nie je, alebo je časovo výhodnejšie," konštatujú v dôvodovej správe predkladatelia.
Ako ďalší argument za zrušenie obmedzenia predaja burčiaka uviedli, že zákon povoľuje počas kvasenia burčiaka proces kvasenia zastaviť, opätovne ho uviesť do kvasenia a následne ponúkať spotrebiteľovi. Podľa predkladateľov bude mať tento návrh zákona pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie. Účinnosť zákona navrhujú od 1. januára 2019.
Dôvodom na zrušenie prekážok sú podľa predkladateľov klimatické zmeny, ktoré majú za následok skorší nástup slnečných dní, v dôsledku čoho hrozno dozrieva skôr. Obmedzenie predaja burčiaka od 15. augusta podľa nich spôsobuje ťažkosti nielen v prípade, že hrozno dozreje skôr a je potrebné ho spracovať. "Slovenských spracovateľov hrozna toto časové obmedzenie dostáva zároveň do pozície nekonkurencieschopného súťažiaceho subjektu na trhu, keďže v okolitých štátoch takéto obmedzenie buď nie je, alebo je časovo výhodnejšie," konštatujú v dôvodovej správe predkladatelia.
Ako ďalší argument za zrušenie obmedzenia predaja burčiaka uviedli, že zákon povoľuje počas kvasenia burčiaka proces kvasenia zastaviť, opätovne ho uviesť do kvasenia a následne ponúkať spotrebiteľovi. Podľa predkladateľov bude mať tento návrh zákona pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie. Účinnosť zákona navrhujú od 1. januára 2019.