Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Premiér: D. Lipšic povedal množstvo vecí, ktoré vôbec nesedia

Na snímke premiér SR Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Lipšic mu opakovane vyčítal, že v minulosti pracoval pre J&T a je preto otázne, koho vlastne v najziskovejšej dcérskej spoločnosti SPP zastupuje.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa vlastných slov nemôže poznať všetky detaily činnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Nevie sa preto ani bližšie vyjadriť k podozreniam týkajúcim sa pôsobenia novej dcérskej spoločnosti SPP Infrastructure Financing, ktoré dnes prezentoval nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

"Podľa mňa je to zase čosi, čo sa vymyká realite... Počúval som pána Lipšica, povedal obrovské množstvo vecí, ktoré vôbec nesedia," reagoval Fico na dnešnej tlačovej konferencii po skončení mimoriadnej schôdze, na ktorej sa opozícia neúspešne pokúšala o jeho odvolanie práve kvôli zmenám postavenia štátu v SPP.

Vláda si podľa Fica preverí aj podozrenia, týkajúce sa nominanta štátu v Eustreame Roberta Hančáka. Lipšic mu opakovane vyčítal, že v minulosti pracoval pre J&T a je preto otázne, koho vlastne v najziskovejšej dcérskej spoločnosti SPP zastupuje. "Pozrieme sa na to, neviem, čo je to za človeka, akým spôsobom reprezentuje," reagoval Fico.

Vo všeobecnosti však vyjadril spokojnosť s tým, ako nominanti súčasnej vlády zastupujú v podnikoch s účasťou štátu. "Ja som s prácou našich nominantov, aj keď ich osobne nepoznám, spokojný. Nesmie sa stať, aby nominant za štát hlasoval v rozpore so záujmom SR. Toto je pre mňa kritérium na účasť človeka v konkrétnych orgánoch týchto spoločností," dodal Fico.

Podľa Lipšica dôkazov o tom, že reorganizácia SPP sa deje v réžii finančných skupín, pribúda. Najnovším je pôsobenie novej dcérskej spoločnosti SPP, ktorá si od svojho založenia požičala už 750 miliónov eur, podľa Lipšica v prospech finančných skupín EPH a J&T. Český EPH je od tohto roka novým menšinovým spoluvlastníkom plynární, jedným z majiteľov tohto holdingu je aj J&T.

MHSR: D. Lipšic prezentoval neznalosť problematiky a zavádzanie verejnosti

Dnešné vyjadrenia nezaradeného poslanca Daniela Lipšica v súvislosti so Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) sú prezentovaním neznalosti problematiky a zavádzania verejnosti. Vo svojej reakcii to tvrdí Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Lipšic dnes vyhlásil, že dôkazov o tom, že reorganizácia SPP sa deje v réžii finančných skupín, pribúda. Najnovším má byť pôsobenie novej dcérskej spoločnosti SPP Infrastructure Financing, ktorá si od svojho založenia požičala už 750 miliónov eur, podľa Lipšica v prospech finančných skupín EPH a J&T. Pochyboval pritom, že vláda vie, kde sa tieto peniaze nachádzajú.

"Tieto prvky boli zahrnuté v samotnej procedúre emisii dlhopisov, kde bolo jasne stanovené, kto peniaze čerpá a kde skončia - teda v Eustreame," zdôraznil hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič s tým, že právny zástupcovia SPP Infrastructure Financing nemohli túto procedúru ovplyvniť.

Postup emisie dlhopisov schválilo predstavenstvo a dozorná rada Eustreamu, ako aj predstavenstvo SPP. "Vo všetkých prípadoch bolo potrebné toto schváliť a nominanti za štát, teda štát mal transakciu celú dobu pod kontrolou," dodal Jurikovič.