Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Lufthansa pravdepodobne neponúkne EK ďalšie ústupky na prevzatie ITA

Ilustrčná snímka. Foto: TASR/AP

S cieľom získať súhlas Európskej komisie, ktorá má obavy pre možné narušenie hospodárskej súťaže v prípade niektorých letov v rámci Európy

Brusel/Berlín/Rím 11. júna (TASR) - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa pravdepodobne už neponúkne ďalšie ústupky Európskej komisii (EK) s cieľom získať súhlas na prevzatie talianskych aerolínií ITA. A to aj napriek tomu, že Brusel má stále obavy z narušenia hospodárskej súťaže najmä v oblasti diaľkových letov. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na tri zdroje oboznámené s informáciami.

Lufthansa plánuje v prvej fáze prevziať v ITA 41-percentný podiel. Neskôr chcú nemecké aerolínie získať 49 % spoločnosti ITA a nakoniec, za určitých podmienok, zvyšných 10 %.

S cieľom získať súhlas Európskej komisie, ktorá má obavy pre možné narušenie hospodárskej súťaže v prípade niektorých letov v rámci Európy a aj niektorých diaľkových letov, Lufthansa predložila doteraz tri ponuky ústupkov. Patrí k nim napríklad vzdanie sa 40 vzletových a pristávacích pozícií na milánskom letisku Linate v prospech spoločností easyJet a Volotea. Európska komisia by mala svoje rozhodnutie o tom, či prevzatie ITA Lufthansou povolí, alebo zamietne, zverejniť do konca júna.