Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Lufthansa vzhľadom na environmentálne predpisy EÚ zvýši ceny leteniek

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Zvýšené náklady odrážajú nové pravidlá EÚ, ktoré zahŕňajú zmeny v systéme obchodovania s emisiami a postupný prechod na ekologicky udržateľné palivá v leteckej doprave.

Frankfurt nad Mohanom 25. júna (TASR) - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa začne od budúceho roka vyberať dodatočný poplatok za lety, aby pokryla časť nákladov na environmentálne predpisy Európskej únie (EÚ). Výška poplatku bude závisieť od dĺžky letu a očakáva sa, že sa bude pohybovať od jedného eura do 72 eur. Poplatok sa bude účtovať od 1. januára 2025, oznámila spoločnosť v utorok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Lufthansa bude poplatok vyberať za lety rovnomenného nemeckého národného prepravcu a dcérskych spoločností vo všetkých 27 členských štátoch EÚ, ako aj v Spojenom kráľovstve, Nórsku a vo Švajčiarsku. Medzi dcérske spoločnosti Lufthansy patria Austrian Airlines, Brussels Airlines, SWISS a Eurowings.

Zvýšené náklady odrážajú nové pravidlá EÚ, ktoré zahŕňajú zmeny v systéme obchodovania s emisiami a postupný prechod na ekologicky udržateľné palivá v leteckej doprave. Pri novom poplatku zatiaľ nie je jasné, akú časť dodatočných regulačných nákladov budú musieť znášať cestujúci.