Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 27. november 2024Meniny má Milan
< sekcia Ekonomika

Macho: Sektor ošípaných potrebuje na zachovanie podporu 10 mil. eur

Na snímke zľava predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho a výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Peter Polák počas tlačovej konferencie SPPK a Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných na tému: Čaká nás nový rok bez slovenského bravčového rezňa?, 9. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa Poláka na jednej ošípanej v dôsledku rastu nákladov chovatelia na Slovensku strácajú 25 eur.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Sektor chovu ošípaných v SR by na svoje zachovanie potreboval štátnu podporu vo výške 10 miliónov eur. Uviedol to na brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, za účasti riaditeľa Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO) Petra Poláka.

"Situácia na Slovensku je vážna. Vývoj čísel v chove ošípaných od roku 2001 po terajší rok je katastrofálny a skutočne dosahuje kritickú hranicu," priblížil Macho.

"Vieme, že bravčové mäso je symbolom slovenských domácností. Spotreba bravčového mäsa na obyvateľa je 37 kilogramov (kg). Skutočne je reálna obava, že budúci rok nebudú na Slovensku žiadne prasnice. Mali sme ich asi 120.000 kusov v roku 2001, momentálne ich máme niečo vyše 30.000 kusov," spresnil.

Na snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho ukazuje informácie ohľadom dovozu bravčového mäsa v roku 2020 počas tlačovej konferencie SPPK a Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných na tému: Čaká nás nový rok bez slovenského bravčového rezňa?, 9. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Riešenie tejto situácie je podľa Macha veľmi jednoduché. "Buď táto krajina prijme fakt, že sa staneme smetiskom Európy a všetky prebytky, ktoré v Európe sú, sa budú voziť na Slovensko a my s tým nič neurobíme, alebo rýchlo zasiahneme. Rýchlo sa dá zasiahnuť tak, že štát zadotuje chovateľov ošípaných. Chceme aj touto cestou hovoriť o čísle asi 10 miliónov eur, ktoré tento sektor každoročne zo štátnej pomoci potrebuje," povedal. Uvedená suma sa podľa neho musí rozdeliť medzi chovateľov, spracovateľov a bitúnky, aby sa dotoval rozdiel medzi zahraničným a slovenským bravčovým mäsom.



Podľa Poláka na jednej ošípanej v dôsledku rastu nákladov chovatelia na Slovensku strácajú 25 eur. "Ak zostane tento stav, ktorý je teraz, že sa sektoru nepomôže, tak len do konca tohto roka sa zníži počet prasníc o 15 %. Spotreba v SR je 37 kg bravčového na obyvateľa, z toho len 12 kg má slovenský pôvod. Ostatné mäso sa dováža z krajín EÚ aj z krajín mimo EÚ. Na udržanie, respektíve mierne zvýšenie doterajšej produkcie bravčoviny stačí málo - treba podporiť tento sektor," doplnil Polák.