Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Maďarská centrálna banka opäť zvýšila kľúčový úrok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Banka prvýkrát zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu v júni, ale vzhľadom na to, že inflačné tlaky ďalej stúpajú, pokračuje v tomto trende.

Budapešť 14. decembra (TASR) - Maďarská centrálna banka v utorok podľa očakávania opäť zvýšila svoj kľúčový úrok, už siedmy raz po sebe. A na najvyššiu úroveň za viac ako sedem rokov. Dôvodom sú rastúce inflačné tlaky, pričom miera inflácie výrazne prekračuje cieľ banky v pásme medzi 2 % až 4 %.

Menový výbor Maďarskej národnej banky (MNB) v utorok hlasoval za zvýšenie základnej referenčnej sadzby o 30 bázických bodov na 2,4 %. To je jej najvyššia úroveň od mája 2014. Ekonómovia takýto výsledok očakávali.

Banka prvýkrát zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu v júni, ale vzhľadom na to, že inflačné tlaky ďalej stúpajú, pokračuje v tomto trende.

Spotrebiteľské ceny v susednej krajine vzrástli v novembri 2021 medziročne o 7,4 %, čo je takmer 14-ročné maximum. Prispelo k tomu zvýšenie cien palív, dopravy aj potravín. Hrubý domáci produkt (HDP) Maďarska v období júl-september stúpol o 6,1 % a bol o 0,7 % vyšší ako pred pandémiou nového koronavírusu.