Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Madrid od októbra zakáže prenájom elektrických kolobežiek

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prevádzkovatelia kolobežiek podľa starostu nesplnili podmienky, ktoré im stanovila radnica v záujme bezpečnosti chodcov, najmä starších ľudí.

Madrid 7. septembra (TASR) - Madrid od októbra zakáže požičiavanie elektrických kolobežiek. Tri spoločnosti, ktoré majú licencie na ich prenájom, budú musieť svoje zariadenia odstrániť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Odoberáme povolenie spoločnostiam, ktoré prenajímajú kolobežky v uliciach mesta," napísal konzervatívny starosta španielskeho hlavného mesta José Luis Maríinez-Almeida na sociálnej sieti X. "Našou prioritou je bezpečnosť obyvateľov Madridu," uviedol, a dodal, že opatrenie nadobudne plnú účinnosť v októbri.

Prevádzkovatelia kolobežiek podľa starostu nesplnili podmienky, ktoré im stanovila radnica v záujme bezpečnosti chodcov, najmä starších ľudí. Madrid firmám vyčítal, že nepoužívajú technológiu, ktorá by zabránila jazde alebo parkovaniu na nepovolených miestach, a že nemajú príslušné havarijné poistenie.

Podnikanie s elektrickými kolobežkami len za dve desaťročia vytvorilo celosvetový trh v hodnote desiatok miliárd eur ročne. Madrid teraz nasleduje mestá ako Paríž, Montreal a Melbourne, ktoré prenajímanie elektrických kolobežiek na určitý čas povolili, aby ho následne zakázali. Iné mestá pristúpili k opatreniam v podobe obmedzenia počtu kolobežiek v obehu alebo zákazu ich používania na chodníkoch.