Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Malé a stredné podniky v Rakúsku hodnotia svoju situáciu pesimisticky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Hospodárstvo v Rakúsku podľa Creditreform kopíruje negatívny vývoj svojho najdôležitejšieho obchodného partnera Nemecka.

Viedeň 9. júla (TASR) - Malé a stredné podniky v Rakúsku sú pri hodnotení svojej situácie výrazne pesimistické. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA, ktorá sa v utorok odvolala na výsledky prieskumu poradenskej spoločnosti Creditreform.

Index podnikateľskej klímy, ktorý zostavuje Creditreform na základe prieskumu medzi 1700 podnikmi, klesol na jar 2024 na mínus päť bodov z úrovne 9,7 bodu v rovnakom období minulého roka. Hodnota nebola taká nízka ani na vrchole pandémie koronavírusu, ani počas finančnej krízy, oznámila spoločnosť. Takmer 30 % podnikov od začiatku tohto roka znižovalo počty zamestnancov a približne štvrtina uviedla, že tak plánuje urobiť.

Hospodárstvo v Rakúsku podľa Creditreform kopíruje negatívny vývoj svojho najdôležitejšieho obchodného partnera Nemecka. Okrem toho panuje všeobecná neistota v dôsledku vysokej inflácie, čo spomaľuje stavebníctvo, priemysel a sektor nehnuteľností.

"Podnikateľská situácia bola v uplynulom zimnom polroku viac ako neuspokojivá, najmä v stavebníctve a vo výrobnom sektore. Situáciu v oblasti príjmov možno dokonca označiť za katastrofálnu, keďže viac ako polovica podnikov vykázala pokles príjmov," uviedol Gerhard Weinhofer, výkonný riaditeľ Creditreform. Podniky brzdia aj nové investície, pričom v súčasnosti plánuje investovať približne len tretina z nich, dodal.