Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v auguste vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v auguste 2024 v porovnaní s júlom zvýšil o 0,2 % v eurozóne a o 0,3 % v EÚ.

Luxemburg 7. októbra (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v auguste v medzimesačnom aj medziročnom porovnaní vzrástli. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré v pondelok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v auguste 2024 v porovnaní s júlom zvýšil o 0,2 % v eurozóne a o 0,3 % v EÚ. V júli 2024 maloobchodný predaj v eurozóne po revízii medzimesačne stagnoval a v EÚ stúpol o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní index maloobchodných tržieb upravený o kalendárny rok v auguste 2024 vzrástol o 0,8 % v eurozóne a o 1 % v EÚ.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že v eurozóne sa v auguste 2024 v medzimesačnom porovnaní zvýšili tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku o 0,2 % a z nepotravinárskych výrobkov bez motorových palív o 0,3 %. Tržby z palív stúpli o 1,1 %.

V EÚ v sledovanom období vzrástli tržby za potraviny, nápoje a tabak o 0,1 %, za nepotravinárske výrobky bez palív o 0,3 % a za palivá o 1 %.

Spomedzi členských štátov, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast maloobchodných tržieb zaznamenali v auguste Luxembursko (5,3 %), Cyprus (2,2 %) a Rumunsko (1,6 %). Najväčší pokles nahlásili Dánsko (-1,5 %), Slovensko (-1,1 %), Bulharsko a Chorvátsko (v oboch -0,7 %).

V medziročnom porovnaní sa v eurozóne v auguste 2024 tržby za potraviny, nápoje a tabak znížili o 0,2 %, zatiaľ čo za nepotravinárske výrobky bez palív vzrástli o 1,4 % a za palivá v špecializovaných predajniach o 2,5 %.

V EÚ tržby za potraviny, nápoje a tabak v auguste stagnovali, za nepotravinárske výrobky bez palív sa zvýšili o 1,7 % a za palivá o 2 %.

Najstrmší medziročný nárast maloobchodného predaja mali v auguste Luxembursko (17,3 %), Rumunsko (8,9 %), Chorvátsko a Cyprus (zhodne 5,7 %). Najväčší pokles bol zaznamenaný v Estónsku (-2,7 %), Belgicku (-1,7 %), Dánsku a Írsku (v oboch -1,6 %).

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v auguste medziročne zvýšil o 1,1 %.