Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne sa v máji vrátili k miernemu rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Pod májový vývoj maloobchodných tržieb v eurozóne sa veľkou mierou podpísali tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov, ktoré sa medzimesačne zvýšili o 0,7 %.

Luxemburg 5. júla (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne sa po aprílovom poklese vrátili v máji k miernemu rastu. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat.

Maloobchodné tržby v krajinách menovej únie vzrástli v máji v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, a po úprave o sezónne vplyvy, o 0,1 %. V apríli zaznamenali pokles o 0,2 %, čo však predstavuje zlepšenie v porovnaní s predbežným odhadom zo začiatku júna, v rámci ktorého Eurostat uvádzal pokles o 0,5 %.

K rastu sa maloobchodné tržby vrátili v máji aj v celej EÚ. Aj v tomto prípade rast dosiahol 0,1 % po poklese o 0,2 % v apríli. Opäť boli údaje za apríl revidované smerom nahor, keď v predbežnom odhade Eurostat uvádzal pokles maloobchodných tržieb v EÚ o 0,6 %.

Pod májový vývoj maloobchodných tržieb v eurozóne sa veľkou mierou podpísali tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov, ktoré sa medzimesačne zvýšili o 0,7 %. Vzrástli aj tržby z predaja pohonných látok, a to o 0,4 %. Naopak, tržby z predaja nepotravinových produktov bez započítania motorových palív klesli o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní sa tržby v maloobchode eurozóny upravené o sezónne vplyvy zvýšili o 0,3 %. Ešte výraznejší rast zaznamenali v rámci celej EÚ, ktorý dosiahol 0,6 %.

Z jednotlivých štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícií, najvýraznejší medzimesačný rast maloobchodných tržieb zaznamenali Dánsko, Litva a Luxembursko, uviedol Eurostat. V Dánsku sa maloobchodné tržby zvýšili v máji oproti aprílu o 2,3 %, v Litve o 1,8 % a Luxembursku o 1,7 %. Najvýraznejší pokles zaznamenali na Slovensku, kde sa znížili o 1 %. V Írsku klesli o 0,9 % a v Bulharsku a na Malte zhodne o 0,8 %.

V medziročnom porovnaní najvýraznejšie vzrástli maloobchodné tržby v Luxembursku (10,4 %), Chorvátsku (8,4 %) a Rumunsku (6,5 %). Naopak, najviac klesli v Belgicku (- 5,2 %), Estónsku (- 4 %) a Slovinsku, kde pokles dosiahol 1,1 %. Na Slovensku zaznamenali maloobchodné tržby v máji medziročný rast o 5,3 %.