Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Írsku pokračovali v auguste vo výkyvoch

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Tržby v írskom maloobchode klesli v auguste po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne o 1,5 %. V predchádzajúcom mesiaci sa zvýšili, a to o 0,6 %.

Dublin 30. septembra (TASR) - Po zotavení v predchádzajúcom mesiaci zaznamenali maloobchodné tržby v Írsku v auguste pokles, najväčší od apríla. Uviedol to v pondelok írsky štatistický úrad, ktorý zverejnil predbežné údaje. Informoval o tom portál RTTNews.

Tržby v írskom maloobchode klesli v auguste po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne o 1,5 %. V predchádzajúcom mesiaci sa zvýšili, a to o 0,6 %. Výkyvy vo vývoji maloobchodných tržieb trvajú v krajine už od začiatku roka, keď vždy po raste nasleduje pokles a opačne.

Čo sa týka augusta, najvýraznejšie sa tržby v írskom maloobchode znížili medzimesačne v oblasti motorových vozidiel, kde pokles dosiahol 6 %. Naopak, o viac než 3 % rástli tržby z predaja farmaceutických a kozmetických výrobkov.

Pokles zaznamenali maloobchodné tržby v Írsku aj medziročne. V auguste klesli o 2,5 %, zatiaľ čo v júli sa o 1,4 % zvýšili.