Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Poľsku nečakane spomalili v júni tempo rastu

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Trhy počítali s ich zrýchlením nad 5 %.

Varšava 22. júla (TASR) - Maloobchodné tržby v Poľsku pokračovali minulý mesiac v raste, tempo rastu sa však spomalilo pod 5 % a navyše výrazne zaostalo za očakávaniami trhov. Tie počítali s ich zrýchlením nad 5 %. Informovali o tom agentúra PAP a portál tradingeconomics.

Tržby v poľskom maloobchode vzrástli v júni medziročne o 4,4 %, uviedol v pondelok poľský štatistický úrad GUS. V máji rast predstavoval 5 % a ekonómovia oslovení agentúrou PAP očakávali, že tempo rastu sa zrýchli na 5,3 %.

Pod horší vývoj maloobchodných tržieb sa podpísal fakt, že v niektorých sektoroch sa rast tržieb spomalil a v prípade poklesu sa jeho tempo zrýchlilo. Napríklad, tržby z predaja liekov, kozmetiky a ortopedických pomôcok vzrástli v júni o 5,4 %, avšak v máji rast dosiahol 10,2 %. V prípade iných spotrebných tovarov sa tempo rastu spomalilo na 15,9 % z májovej úrovne 23,5 %.

Navyše, v prípade tržieb z predaja textílií, odevov a obuvi zaznamenal poľský maloobchod výraznejší pokles. V máji sa tržby v tomto segmente znížili o 13,5 %, v júni to bolo o 19,3 %. Výraznejšie klesli aj tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov. Zatiaľ čo v máji klesli o 1 %, v júni sa pokles zrýchlil na 4 %.