Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Poľsku vzrástli v septembri o takmer 22 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zrýchlenie rastu tržieb zaznamenali v oblastiach odevov a obuvi, potravín a nápojov, ako aj v prípade áut a komponentov.

Varšava 21. októbra (TASR) - Maloobchodné tržby v Poľsku pokračovali minulý mesiac v raste, pričom tempo rastu sa zrýchlilo na takmer 22 %. Vývoj tržieb najviac ovplyvnili tržby z predaja oblečenia a potravín. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Maloobchodné tržby v Poľsku sa v septembri zvýšili medziročne o 21,9 %, najviac za posledné štyri mesiace. V auguste rast dosiahol 21,5 %.

Zrýchlenie rastu tržieb zaznamenali v oblastiach odevov a obuvi, potravín a nápojov, ako aj v prípade áut a komponentov. Tržby z predaja oblečenia, obuvi a textilu vzrástli v septembri o 34,6 %, zatiaľ čo v mesiaci predtým medziročný rast dosiahol 14,5 %. Tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov vzrástli o 26,5 % (24,3 %) a z predaja áut, motoriek a komponentov o 6,7 %, pričom v auguste sa zvýšili o 2,3 %.

Rástli aj tržby z predaja pohonných látok, tempo ich rastu sa však spomalilo. Zatiaľ čo v auguste sa zvýšili o 33,7 %, v septembri rast dosiahol 23,7 %. Miernejší rast zaznamenali aj tržby z predaja liekov, kozmetiky a ortopedických pomôcok, ako aj z predaja domácich spotrebičov.