Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v júli vzrástli viac, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok uviedlo, že maloobchodné tržby sa v júli zvýšili o 1 % oproti júnu, keď po revízii klesli medzimesačne o 0,2 %.

Washington 15. augusta (TASR) - Maloobchodné tržby v USA v júli vzrástli oveľa viac, ako ekonómovia očakávali. To by mohlo pomôcť zmierniť obavy finančných trhov z prudkého spomalenia ekonomiky, ktoré vyvolal nárast nezamestnanosti. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok uviedlo, že maloobchodné tržby sa v júli zvýšili o 1 % oproti júnu, keď po revízii klesli medzimesačne o 0,2 %. Ekonómovia pritom predpovedali, že maloobchodné tržby vzrastú v júli o 0,3 % po pôvodnej stagnácii v júni pred revíziou.

Štatistiky ďalej ukázali, že maloobchodné tržby bez započítania predaja motorových vozidiel a súčiastok v júli stúpli o 0,4 % po júnovom zvýšení o 0,8 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že vzrastú len o 0,1 %.

Maloobchodné tržby bez automobilov, stavebných materiálov, stravovacích služieb a tržieb čerpacích staníc, ktoré sa používajú na výpočet hrubého domáceho produktu (HDP), minulý mesiac vzrástli o 0,3 % po tom, ako sa v júni zvýšili o nerevidovaných 0,9 %.

To naznačuje, že spotrebiteľský dopyt v USA nekolabuje, aj keď domácnosti sa snažia držať výdavky pod kontrolou tým, že hľadajú výhodné ponuky a kupujú lacnejšie náhrady značkových produktov.