Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v máji spomalili rast

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V máji sa tržby maloobchodu v USA medzimesačne zvýšili o 0,3 % na 686,6 miliardy USD (635,21 miliardy eur) po aprílovom náraste o 0,4 %.

Washington 15. júna (TASR) – Maloobchodné tržby v Spojených štátoch v máji spomalili rast, a to najmä vďaka poklesu tržieb na čerpacích staniciach. Vo štvrtok zverejnené údaje federálneho ministerstva obchodu predstavujú ďalší signál, že najväčšia svetová ekonomika sa ochladzuje pod vplyvom politiky Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý s cieľom potlačiť dopyt a znížiť infláciu od leta minulého roka zvýšil úrokové sadzby desaťkrát po sebe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

V stredu (14. 6.) americká centrálna banka prvýkrát po vyše roku ponechala sadzby na nezmenenej úrovni, čo odôvodnila vyhodnotením vplyvov predchádzajúcich zvyšovaní na ekonomiku.

V máji sa tržby maloobchodu v USA medzimesačne zvýšili o 0,3 % na 686,6 miliardy USD (635,21 miliardy eur) po aprílovom náraste o 0,4 %. K spomaleniu prispeli nižšie tržby na čerpacích staniciach, ktoré sa oproti aprílu znížili o 2,6 % a v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o 20,5 %.

Tržby u predajcov motorových vozidiel a náhradných dielov však medzimesačne vzrástli o 1,4 %. Tržby v reštauráciách a baroch minulý mesiac tiež vzrástli o 0,4 % a boli o 8 % vyššie ako pred rokom.

(1 EUR = 1,0809 USD)