Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v máji vzrástli menej, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Na ilustráciu, v marci vzrástli tržby medzimesačne o 0,6 % a vo februári o 0,9 % po januárovom znížení o 1,1 %, ktoré čiastočne spôsobilo nepriaznivé počasie.

Washington 18. júna (TASR) - Maloobchodné tržby v USA v máji vzrástli. Ale menej, ako ekonómovia očakávali, keďže stále vysoká inflácia a vysoké úrokové sadzby brzdia výdavky spotrebiteľov. TASR o tom informuje na základe správ AP a RTTNews.

Americké ministerstvo obchodu v utorok uviedlo, že maloobchodné tržby vzrástli v máji len veľmi mierne, o 0,1 % oproti aprílu, keď po revízii smerom nadol medzimesačne klesli o 0,2 %. Ekonómovia pritom očakávali nárast maloobchodných tržieb o 0,2 % v máji po pôvodnej stagnácii v predchádzajúcom mesiaci.

Na ilustráciu, v marci vzrástli tržby medzimesačne o 0,6 % a vo februári o 0,9 % po januárovom znížení o 1,1 %, ktoré čiastočne spôsobilo nepriaznivé počasie.

Ministerstvo obchodu uviedlo tiež, že tržby na čerpacích staniciach v máji klesli o 2,2 %. A znížili sa aj tržby v stravovacích zariadeniach (-0,4 %) a predajniach potravín a nápojov (-0,2 %). No zároveň predaj motorových vozidiel a dielov sa zvýšil o 0,8 %.

Štatistiky ukázali, že maloobchodné tržby bez predaja benzínu vzrástli v máji o 0,3 %. No tržby bez započítania predaja benzínu, ako aj motorových vozidiel a súčiastok v máji opäť mierne klesli, o 0,1 %, rovnako ako v apríli, zatiaľ čo analytici predpovedali, že stúpnu o 0,2 %.

A maloobchodné tržby bez automobilov, stavebných materiálov, stravovacích služieb a tržieb čerpacích staníc, ktoré sa používajú na výpočet hrubého domáceho produktu (HDP), vzrástli v máji o 0,4 % po aprílovom poklese o 0,5 %.