Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v októbri klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu sa maloobchodné tržby v októbri 2023 znížili o 0,1 % oproti septembru, keď po revízii smerom nahor medzimesačne vzrástli o 0,9 %.

Washington 15. novembra (TASR) - Američania v októbri obmedzili svoje nákupy. Maloobchodné tržby v USA totiž minulý mesiac klesli po šiestich mesiacoch vytrvalého rastu. Ale ich pokles bol len mierny, menší, ako predpovedali ekonómovia. Napriek tomu poukazuje na spomaľujúci sa dopyt, čo by mohlo ešte viac posilniť očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) prestane zvyšovať úrokové sadzby. K poklesu tržieb čiastočne prispeli nižšie ceny benzínu a áut. TASR o tom informuje na základe správ AP, Reuters a RTTNews.

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu sa maloobchodné tržby v októbri 2023 znížili o 0,1 % oproti septembru, keď po revízii smerom nahor medzimesačne vzrástli o 0,9 %. Analytici však očakávali horší výsledok, a to pokles tržieb v októbri o 0,3 % po ich pôvodnom zvýšení v septembri o 0,7 %.

Po vylúčení tržieb z predajcov motorových vozidiel a komponentov sa maloobchodné tržby v októbri zvýšili o 0,1 %, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že budú stagnovať.

Maloobchodné tržby bez automobilov, benzínu, stavebných materiálov a potravín vzrástli v októbri o 0,2 % po revidovanom zvýšení o 0,7 % v septembri (namiesto predtým uvádzaných 0,6 %).

Ministerstvo uviedlo tiež, ž tržby z online predaja vzrástli minulý mesiac o 0,2 %.

Spotrebiteľské výdavky sa v 3. štvrťroku zvýšili, čo výrazne prispelo k medziročnému rastu ekonomiky o 4,9 % (o 2,1 % v 2. štvrťroku).

Októbrové čísla však odrážajú menšiu ochotu spotrebiteľov míňať po letných výdavkoch. Analytici predpovedajú, že v posledných troch mesiacoch roka sa výdavky domácností spomalia, keďže dlhy na kreditných kartách rastú a priemerné úspory klesajú.