Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby vo Švajčiarsku vzrástli najvýraznejšie za 2,5 roka

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Tržby vo švajčiarskom maloobchode vzrástli v auguste medziročne o 3,2 % po nahor revidovanom raste v predchádzajúcom mesiaci o 2,9 %.

Bern 1. októbra (TASR) - Maloobchodné tržby vo Švajčiarsku pokračovali v auguste v raste, druhý mesiac v rade, pričom tempo rastu dosiahlo 2,5-ročné maximum. Uviedol to v utorok švajčiarsky štatistický úrad, ktorého údaje zverejnili agentúra DPA a portál tradingeconomics.

Tržby vo švajčiarskom maloobchode vzrástli v auguste medziročne o 3,2 % po nahor revidovanom raste v predchádzajúcom mesiaci o 2,9 %. Ten štatistici upravili z pôvodného odhadu rastu na úrovni 2,7 %.

Augustový rast je tak najvýraznejší od februára 2022. Navyše prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali so spomalením jeho tempa na 2,6 %.

Pod zrýchlenie rastu maloobchodných tržieb na 2,5-ročné maximum sa podpísali najmä tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov, ktoré oproti vývoju v júli tempo rastu zrýchlili. Rast zaznamenali aj tržby z predaja nepotravinových produktov, tempo ich rastu sa však v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci zmiernilo.