Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

McDonald's nesmie v EÚ používať označenie Big Mac pre výrobky z hydiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rozhodol o tom v stredu Všeobecný súd Európskej únie (EÚ).

Brusel 5. júna (TASR) - Americká sieť reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonald's nemá právo používať označenie Big Mac pre hydinové výrobky. Rozhodol o tom v stredu Všeobecný súd Európskej únie (EÚ). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Súd rozhodoval v spore medzi spoločnosťou McDonald's a írskym reťazcom rýchleho občerstvenia Supermac's. McDonald's si ochrannú známku Big Mac zaregistroval v roku 1996. V roku 2017 spoločnosť Supermac's požiadala o zrušenie registrácie s odôvodnením, že McDonald's túto ochrannú známku už päť rokov nepoužíva. Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) žiadosti v niektorých bodoch vyhovel, spoločnosti McDonald's však povolil naďalej používať ochrannú známku pre jedlá z mäsových a hydinových výrobkov, sendviče a služby súvisiace s prevádzkovaním jej reštaurácií.

Všeobecný súd EÚ teraz toto rozhodnutie zrušil a ďalej obmedzil práva McDonald's na ochrannú známku Big Mac. McDonald's ju už nesmie používať v prípade hydinových výrobkov a služieb spojených s franšízovými reštauráciami a zariadeniami drive-in. Írska spoločnosť Supermac's, ktorá otvorila svoje prvé reštaurácie v roku 1978, predáva hovädzie a kuracie hamburgery, ako aj vyprážané kuracie nugety a sendviče.

"McDonald's stráca ochrannú známku EÚ Big Mac v súvislosti s hydinovými výrobkami," rozhodli sudcovia druhého najvyššieho súdneho tribunálu EÚ. "Spoločnosť McDonald's nepreukázala skutočné používanie počas nepretržitého obdobia piatich rokov v EÚ v súvislosti s určitými tovarmi a službami," uviedli v rozhodnutí.

Spoločnosť McDonald's na žiadosť o zaujatie stanoviska bezprostredne nereagovala. Proti rozsudku sa ešte možno odvolať na Súdny dvor EÚ, ktorý je najvyššou súdnou inštanciou európskeho spoločenstva.