Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy: Správa ciest opravila takmer 300 km ciest prvej triedy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

V rámci projektu by sa malo za štyri roky opraviť viac ako 700 km ciest za približne 200 miliónov eur s DPH.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Slovenská správa ciest (SSC) v tomto roku v rámci veľkoplošných opráv ciest prvej triedy opravila 75 úsekov v celkovej dĺžke 282,9 kilometra (km). Je to o 25 úsekov a 100 km viac, ako plánovala. Informoval o tom hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

S realizáciou projektu Veľkoplošné opravy ciest prvej triedy začala SSC tento rok. Vo všetkých regiónoch Slovenska v roku 2021 opravili cesty dokopy za 68,8 milióna eur s DPH. Spolu bolo položených 4.125.460 štvorcových metrov (m2) ložnej a obrusnej asfaltovej vrstvy.

"Opravami ciest dochádza k plynulejšej, rýchlejšej, a najmä bezpečnejšej premávke, čo ocenia vodiči najmä v zimných mesiacoch, keď je sneh a poľadovica. Kvalitná infraštruktúra je navyše jedným z najdôležitejších kritérií pre príchod nových investorov, udržateľný hospodársky rast a efektívnu podporu regiónov," skonštatoval štátny tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť. Priblížil, že na veľkoplošných opravách sa pracovalo na území celého Slovenska, takmer vo všetkých krajoch, od jari do decembra.


V rámci projektu by sa malo za štyri roky opraviť viac ako 700 km ciest za približne 200 miliónov eur s DPH. Výsledkom veľkoplošných opráv je nový súvislý asfaltový koberec, ktorý sa na vozovku pokladá po odstránení poškodených vrstiev.

Na začiatku tohto roka bolo podľa MDV v nevyhovujúcom a havarijnom stave takmer 1300 km ciest prvej triedy, čo predstavuje necelých 40 % z ich celkovej dĺžky 3300 km. Veľkoplošné opravy zabezpečia obnovu približne pätiny všetkých ciest prvej triedy. Zhotoviteľmi prác sú stavebné spoločnosti Združenie Východ Eurovia – Doprastav, Skanska SK a Združenie CSLM-MBM Východ.