Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond: Globálny dlh prekročí 100 biliónov dolárov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Globálny verejný dlh je veľmi vysoký.

Washington 15. októbra (TASR) - Celkový verejný dlh všetkých krajín v tomto roku prekročí sumu 100 biliónov amerických dolárov (91,62 bilióna eur), čo bude predstavovať približne 93 % hrubého domáceho produktu (HDP) sveta, oznámil v utorok Medzinárodný menový fond (MMF). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Globálny verejný dlh je veľmi vysoký. Očakáva sa, že v roku 2024 prekročí 100 biliónov USD (93 % globálneho HDP) a do roku 2030 sa priblíži k 100 % HDP, uviedol fond vo svojej novej správe. MMF predpokladá, že dlh sa stabilizuje alebo klesne približne v dvoch tretinách krajín, celkovo však zostane výrazne nad úrovňou spred pandémie.

"Krajiny, v ktorých sa podľa prognóz dlh nestabilizuje, predstavujú viac ako polovicu globálneho dlhu a približne dve tretiny globálneho HDP. Existujú dobré dôvody domnievať sa, že budúca úroveň dlhu by mohla byť vyššia, ako sa v súčasnosti predpokladá," priblížil fond.

Dlh zaznamenal historické maximum na úrovni 99 % globálneho HDP na vrchole pandémie koronavírusu. V roku 2019, teda pred nástupom pandémie, ktorá spôsobila explóziu vládnych výdavkov, predstavoval 90 % HDP. MMF vyjadril obavy z rastúcej úrovne globálneho dlhu tri týždne pred prezidentskými voľbami v USA, v ktorých obaja hlavní kandidáti sľubujú rozsiahle nové daňové úľavy a výdavky.

(1 EUR = 1,0915 USD)