Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Medziročná harmonizovaná inflácia stúpla na hodnotu 3,2 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V auguste 2024 harmonizovaný index spotrebiteľských cien medzimesačne v úhrne vzrástol o 0,3 %.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Medziročná miera inflácie meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa jednotnej európskej metodiky dosiahla v auguste 2024 hodnotu 3,2 %, čo je o 0,2 percentuálneho bodu (p. b.) viac, ako bola jej hodnota v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná harmonizovaná ročná miera inflácie (porovnávajúca zmenu priemernej cenovej hladiny za priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov) dosiahla v auguste 2024 hodnotu 4,5 %, čo predstavuje pokles o 0,5 p. b. v porovnaní s jej hodnotou v júli 2024.

V auguste 2024 harmonizovaný index spotrebiteľských cien medzimesačne v úhrne vzrástol o 0,3 %. Medzimesačné zvýšenie indexu bolo najviac ovplyvnené zvýšením cien v odboroch potraviny a nealkoholické nápoje (celkový kladný príspevok k medzimesačnej inflácii predstavoval +0,15 p. b.) a doprava (celkový kladný príspevok +0,08 p. b. - zvýšenie cien cestnej a leteckej dopravy prevážilo nad znížením cien pohonných látok).

Vyšší kladný príspevok k medzimesačnej inflácii sa zaznamenal aj v odboroch - rozličné tovary a služby (+0,04 p. b.) a reštaurácie a hotely (+0,03 p. b.). Naopak, pokles cien a najvyšší záporný príspevok k medzimesačnej inflácii sa dosiahol v odbore nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti (záporný príspevok celého odboru predstavoval -0,03 p. b.).