Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Medziročná inflácia v Rakúsku v júli klesla na 2,9 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prvýkrát za tri roky sa tak dostala pod hranicu 3 %.

Viedeň 31. júla (TASR) - Medziročná inflácia v Rakúsku v júni klesla na 2,9 % z júnovej úrovne 3 %. Prvýkrát za tri roky sa tak dostala pod hranicu 3 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA, ktorá v stredu zverejnila rýchly odhad rakúskeho štatistického úradu.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa cenová hladina v júli pravdepodobne nezmenila. "Cenový tlak sa výrazne zmiernil, najmä v prípade potravín, ktoré takmer už nie sú hnacou silou inflácie. Na druhej strane, rast cien v sektore stravovania je stále nadpriemerný," uviedol vo vyhlásení šéf štatistického úradu Tobias Thomas.

Rakúska ekonomika v druhom štvrťroku stagnovala po dvoch za sebou nasledujúcich štvrťrokoch medzikvartálneho rastu. Podľa údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad v utorok (30. 7.), sa hrubý domáci produkt (HDP) počas troch mesiacov do konca júna nezmenil po tom, ako v prvom štvrťroku vzrástol o 0,2 %.

Hlavnou brzdou celkového rastu bola spotreba domácností s poklesom o 0,5 %. Spotreba vlády sa na druhej strane zvýšila o 1,4 %. V medziročnom porovnaní rakúska ekonomika v druhom štvrťroku tiež stagnovala po raste o 1,3 % v prvých troch mesiacoch roka.


Nálada rakúskych podnikov sa v júli zhoršila



Nálada rakúskych podnikov sa v júli v dôsledku oslabenia ekonomiky opäť zhoršila. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom firmy hodnotili pesimistickejšie najmä svoju súčasnú situáciu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA, ktorá sa v stredu odvolala na najnovšie údaje Rakúskeho inštitútu pre hospodársky výskum (Wifo).

Index celkovej ekonomickej klímy Wifo za júl klesol o 1,4 bodu na -8,1 bodu. Ocitol sa tak ešte hlbšie pod nulovou hranicou, ktorá oddeľuje pozitívne hodnotenia od negatívnych. Index súčasných podmienok klesol o 2,5 bodu na -9,5 bodu. Podniky sú pesimistickejšie aj v otázke budúcnosti, pričom barometer očakávaní klesol o 0,3 bodu na -6,7 bodu. Oba vedľajšie ukazovatele sa v zápornom pásme nachádzajú už približne rok.

Výrazne sa zhoršilo najmä hodnotenie súčasnej situácie v sektore služieb a tiež v stavebníctve a maloobchode. Nálada v spracovateľskom priemysle bola v júli o niečo pozitívnejšia ako v predchádzajúcom mesiaci, hoci aj tam prevládali skeptické hodnotenia.