Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Ekonomika

Meta bude čeliť žalobe pre zvýhodnenie zahraničných pracovníkov

Na archívnej snímke Meta CEO Mark Zuckerberg. Foto: TASR-AP

Meta, ktorá vlastní aj sociálne siete Instagram a WhatsApp, a ani právnici sťažovateľa bezprostredne nereagovali na žiadosti o poskytnutie stanoviska.

San Francisco 27. júna (TASR) - Meta Platforms (Meta), materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, bude čeliť žalobe softvérového inžiniera, ktorý ju obvinil zo zvýhodňovania zahraničných pracovníkov na úkor domácich. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Odvolací súd so sídlom v San Franciscu rozhodol, že zákon z čias občianskej vojny, ktorý zakazuje diskrimináciu v zmluvách na základe "cudzineckého pôvodu", sa vzťahuje aj na zaujatosť voči občanom USA. Zrušil tým rozhodnutie kalifornského federálneho sudcu, ktorý zamietol žalobu softvérového inžiniera Purushothamana Rajarama.

Naturalizovaný občan USA tvrdil, že Meta pri obsadzovaní pracovných miest obchádza amerických zamestnancov a preferuje držiteľov pracovných víz zo zahraničia, ktorým vypláca nižšie mzdy. Rajaram sa snaží presadiť skupinovú žalobu, ktorá by zahŕňala tisíce pracovníkov.

Meta, ktorá vlastní aj sociálne siete Instagram a WhatsApp, a ani právnici sťažovateľa bezprostredne nereagovali na žiadosti o poskytnutie stanoviska. Spoločnosť predtým podľa súdnych dokumentov odmietla pochybenia a uviedla, že Rajaram nepreukázal jej úmysel diskriminovať amerických pracovníkov.

Prípad sa podľa agentúry Reuters môže dostať až pred Najvyšší súd USA.