Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Ekonomika

Projekt Zelená domácnostiam chce byť spravodlivejší k regiónom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Celková alokácia výzvy bude asi 150 miliónov eur.

Bratislava 26. júna (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR chce v rámci projektu Zelená domácnostiam upraviť garantovaný podiel vyše 50 miliónov eur pre Bratislavský kraj tak, aby sa v tomto regióne použili zdroje porovnateľné so zvyškom Slovenska. Celková suma je vo výške 150 miliónov eur. Informoval o tom v stredu tlačový odbor rezortu s tým, že nastavenie projektu v minulosti nebolo spravodlivé.

"Tento proces bude trvať niekoľko týždňov. Následne bude možné začať s preplácaním poukážok pre ľudí z projektu Zelená domácnostiam pre Bratislavský kraj aj ostatné časti Slovenska," uviedol rezort.

Na ostatných sedem krajov ostalo podľa rezortu spolu len 100 miliónov eur, čo je v priemere na jeden kraj približne 14 miliónov eur. Dodal, že záujem v Bratislavskom kraji o túto formu podpory nie je taký, ako na zvyšnom území Slovenska.

Podľa predbežných registrácií pochádza z Bratislavského kraja približne 1.500 žiadostí v hodnote 4,25 milióna eur. Z ostatných krajov Slovenska eviduje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) spolu viac ako 12.000 žiadostí za asi 35 miliónov eur.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) informovala v stredu o projekte Zelená domácnostiam. Jeho cieľom je podporiť inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE), bude spustený v júli. Štát bude preplácať približne 50 % hodnoty energetického zdroja, ale pre ľudí s nižšími príjmami pomoc pod názvom Zelená solidarita dosiahne až 90 % oprávnených nákladov. Celková alokácia výzvy bude asi 150 miliónov eur.