Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v Španielsku v júni klesla menej, ako sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Španielsku v júni zvýšili o 0,3 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že stúpnu o 0,2 %.

Madrid 28. júna (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v júni 2024 spomalil, ale o niečo menej, ako očakávali analytici. Ukázali to v piatok predbežné údaje štatistického úradu INE. TASR o tom informuje na základe správy agentúry EFE.

Podľa rýchleho odhadu INE index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v júni pravdepodobne klesol na 3,4 % z viac ako ročného maxima 3,6 % v máji. Analytici však očakávali, že sa zníži na 3,3 %.

K spomaleniu celkovej inflácie prispel najmä pokles cien palív v porovnaní s júnom 2023 a v menšej miere spomalenie tempa rastu cien potravín.

Na druhej strane ceny rekreácie a kultúry sa tento mesiac zvýšili viac ako v júni minulého roka.

Medziročná jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a energií, zostala v júni na májovej úrovni 3 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Španielsku v júni zvýšili o 0,3 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že stúpnu o 0,2 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Španielska v júni vzrástol medziročne o 3,5 % (o 3,8 % v máji) a medzimesačne o 0,3 %.