Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v Nemecku sa v auguste zvýšila nad 6 %

Nemecká ministerka práce a sociálnych vecí Andrea Nahlesová. Foto: TASR/AP

Počet nezamestnaných v Nemecku sa v auguste zvýšil o 63.000 na 2,872 milióna, uviedol úrad práce.

Norimberg 30. augusta (TASR) - Miera nezamestnanosti v Nemecku sa v auguste zvýšila nad 6 %, keď počet nezamestnaných vzrástol o viac než 60.000 na vyše 2,87 milióna. Uviedol to v piatok Spolkový úrad práce, ktorého údaje zverejnili agentúry DPA a Reuters. V prípade úpravy o sezónne vplyvy bol však rast počtu nezamestnaných mierny a omnoho slabší, než sa čakalo.

Počet nezamestnaných v Nemecku sa v auguste zvýšil o 63.000 na 2,872 milióna, uviedol úrad práce. To je najvyšší počet za 3,5 roka. Oproti augustu minulého roka je počet nezamestnaných vyšší o 176.000.

Výsledkom je mierne zvýšenie miery nezamestnanosti. Tá vzrástla v auguste oproti júlu o 0,1 percentuálneho bodu na 6,1 %. "Pracovný trh naďalej pociťuje dôsledky ekonomickej stagnácie," povedala šéfka Spolkového úradu práce Andrea Nahlesová. "Nezamestnanosť a podzamestnanosť počas letných mesiacov pokračovali v raste," dodala.

Po úprave o sezónne vplyvy sa počet nezamestnaných zvýšil o 2000 na 2,8 milióna. Tempo rastu je tak v tomto prípade omnoho miernejšie, než očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters. Tí počítali s rastom počtu nezamestnaných o 16.000. Miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy zotrvala na úrovni 6 %.